Belvárosi tagiskola

Kalocsa, Szt. István király út 12-14.

Belvárosi hírek

 

Tanévnyitó 2020/2021

szerző: Tóth Annamária
időpont: 2020.09.01.


 

Illés Péter megnyitotta a tanévet.

Átadta a Sió pályázaton nyert iskolatáskákat.

Simon Zoltán Emil alpolgármester átadta Pécsi Martinának az év tanulója díjat.la

 


 

2012-2020


"Gyönyörű, ha valaki maga előtt célt lát,

s ezt meg is valósítja tűzön-vízen át."

(Henrik Ibsen)

 

A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola

Belvárosi Általános Iskolája

végzős diákjai

8.a osztály

Osztályfőnök: Apród Péter

 

Bánfalvi Lili
Csizmadia Balázs
Horváth Csenge
Kapitány Bánk
Kardos Alexandra
Kiss Patrik
Koncz Roland
Pécsi Martina
Simonics Dzsenna Márta
Szabadi Milan Anthony
Szabadi Rita
Tóth Katalin Renáta
Váradi Dominik
Vargacz Gergő
Vörös Réka
Wiedner Martin
Zalavári Margita

8.b osztály

Osztályfőnök: Bors János

 

Csaba Martin

Kalányos Ádám

Kállai István Kevin

Kálmán János

Kolompár Barbara

Máté Edit Genovéva

Nyári Roxána Szimonetta

Okvátovity Márk

Raffael Dávid Géza

Rónai Árpád István

Rupa Rómeó Martin

Sztojka Pál István

Tomán Szabolcs

 

 

 

 

 

 

 


 

Farsang

szerző: Balaton Ágnes
időpont: 2020.02.22


 

Február 20-án került megrendezésre a felső tagozatos tanulók farsangi mulatsága. Az idei évben is az osztályok zenés-táncos előadása adta meg a bál hangulatát.

Elsőként a 6. b. osztály 6 tanulója adta elő táncos műsorát, melyet a 6. a. lány csapata követett. Harmadik fellépőként az egész osztályt felvonultató 5. a. következett, ahol ügyesen megkoreografált műsort láthatott a nézőközönség. Őket követték az orosz táncosok bőrébe bújt 7. a. osztály Ratter Mariann tanárnő közreműködésével. Lelkesedésük és bemutatójuk mindenkit magával ragadott. A zsúrinek ezt követően nem volt könnyű dolga, de hosszas tanácskozás során megszületett az eredmény:

1. Orosz táncosok 7. a.

2. 5. a.

3. 6. a. és a 6.b. (holtversenyben)

A műsorok után farsangi vetélkedő következett az osztályok közreműködésével, majd tombolahúzás fokozta az izgalmakat. Természetesen a tánc sem maradhatott el, melyet a 8. a. osztály tagjai biztosítottak a szórakozni vágyóknak.

Aki programok és a tánc alatt megéhezett, a 8. osztályosok által működtetett büfében finom szendvicsekkel, süteményekkel tölthette meg pocakját és olthatta szomját.

Köszönet a szervezőknek: Filvig Ágnes és Balaton Ágnes főszervezőknek, Holler Zoltán tanárúrnak a fotókért és a technika biztosításáért. Kocsis Anettnek a gyönyörű tortáért. A 8. osztályos osztályfőnököknek, szülőknek és tanulóknak a színvonalas büféért. A műsorokat bemutató osztályok osztályfőnökeinek illetve a szervezésben segítő tanároknak és gyerekeknek.

 

Képgaléria megnézése


 

Toldi-Musical

szerző: Filvig Ágnes
időpont: 2020.01.22


 

Minden diák hallott Toldi Miklós hősies kalandjairól.

Legendáját megénekelte Ilosvai Selymes Péter és felejthetetlen örökzölddé tette Arany János.

A testvérharcról, ármányról, tisztességről, becsületről,bátorságról szóló történetet tekintették meg az 5. osztályosok Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban.

 

A kulturális kiránduláson életre szóló színházi élménnyel gazdagodtak a diákok.

 


A magyar kultúra napja

szerző: Balaton Ágnes
időpont: 2020.01.22


 

A mai napon megemlékeztünk legfontosabb közös kincsünkről, mely igazolja létünket, és megkülönböztet bennünket más nemzetektől.

Ez a magyar kultúra.

Nem több mint más népek kultúrája, de számunkra a legfontosabb. Éppen ezért mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy folyamatosan gyarapítsuk és felelősséggel megőrizzük értékeinket, hagyományainkat.

Balaton Ágnes tanárnő által szervezett műsoron a 7. és 6. osztályos tanulók versekkel és idézetekkel igyekeztek felhívni a figyelmet a nap fontosságára. A megemlékezést színesítő zenei anyagot Holler Zoltán tanár úr szólaltatta meg.

Az ünnepi műsort követően a gyerekek egy feladatlapot tölthettek ki, melyet Filvig Ágnes tanárnő állított össze. A magyar kultúrával kapcsolatos kérdések hibátlan kitöltéséért a tanulók irodalom tantárgyból egy jó jeggyel gazdagodhattak!

„Egy nép a történelmi ismerete, származása és kultúrája nélkül olyan, mint egy fa gyökerek nélkül.”

(Bob Marley)

 

 

Our World is one, waste is zero Erasmus+ KA229

szerző: Tóth Annamária
időpont: 2020.01.19


 

Az EU 2020 stratégiai terv egyik kiindulópontja az éghajlatváltozás. Az éghajlatváltozást okozó legnagyobb tényező a környezetszennyezés. A környezeti problémák csökkentése érdekében az első követendő módszer a környezettudatos emberek oktatása. Az oktatás szerepe és hatása nagyon nagy a természettudatosság és a környezetvédelem életmódjává történő átalakításában, valamint a környezettudatosság kialakulásakor a gyermekekben fellépő viselkedés kialakításában. A gyermekek környezeti érzékenysége különösen 9-10 éves korban nyilvánul meg.

A társadalom tudatosságának hatékony és széles körű felhívásának egyik módja a fiatalok helyes nevelése. Célunk, hogy a projekt a tanulók számára a természet iránti szeretettel és a jövő környezettudatosságával járjon. A tudatos nemzedékek garantálják a jövőben egy élhetőbb környezett biztosítását.

Projektünk célja, hogy az egyének aktív részvételével történő oktatás során tisztában legyenek a környezeti problémákkal és tudják, hogyan lehet ezeket a problémákat megoldani. A tervezett tevékenységek lehetővé teszik a tanulók számára a környezet felfedezését, szeretetét és védelmét.

Résztvevő intézmények országai: Törökország – koordinátor, Görögország, Litvánia, Észak-Makedónia, Magyarország.

A projektpartnerek első találkozójukat december első hetében tartották Magyarországon, Kalocsán. A projektindító értekezleten 24 delegált vett részt. A résztvevők áttekintették a projekt ütemtervét és a tennivalókat, különös tekintettel azokra a feladatokra, amelyek a projekt első tevékenységeivel kapcsolatosak.

A tanácskozáson minden partner bemutatkozott egy rövid prezentációval.

Megállapodtunk abban, hogy az eddig használt kommunikációs csatornákat kibővítik a Skype kommunikációs eszköz és egy fájlmegosztó felület használatával, és létrehoznak egy levelezési listát is. A magyar fél vállalta, hogy megosztja ezen az új fájlmegosztó felületen a projektet összefoglaló prezentációt és azt a táblázatrendszert, amely leírja a projekt részletes tennivalóit a határidőkkel, az egyes partnerekre lebontva.

A projekt megvalósításának első lépéseként iskolánkba látogató résztvevők egy programokkal teli héten vettek részt.

Bemutattuk, hogyan védjük környezetünket, milyen tevékenységeket, foglalkozásokat tartunk ennek érdekében. Fontosnak tartottuk városunk és a régió bemutatását is. Megismerkedtek Kalocsa látnivalóival, múzeumaival, népművészetével, kultúrájával és néhány tradicionális étellel is. Elmentünk egy szennyvíztelepre, ahol a tisztítás fázisait és a végtermékeket is láttuk. Gyárlátogatáson is voltunk, ahol a granulátumok felhasználását nyomon követtük lépésről lépésre.

Az iskolában kézműves foglalkozásokon vehettek részt a partnerek. Az orientációs tevékenységen alsós tagozatos tanulók vettek részt. Újdonság volt a gyerekeknek és a pedagógusoknak is testközelből megtapasztalni a tájékozódás fontosságát. Valamint egy szabaduló szobából is megpróbáltak kijutni, melynek kérdései a környezetvédelemről szóltak.

A megbeszéléseken az eddigi és a következő félév tevékenységeinek átbeszélése után a következő találkozóig elvégzendő feladatokról beszéltek a részt vevők. Ezekről a későbbiekben beszámolunk.

Köszönjük tanulóinknak, szüleiknek, a pedagógusoknak, az intézményvezetésnek, Bajai Tankerületi Központnak, a múzeumoknak, vállalatoknak, cégeknek, a médiának, magánszemélyeknek és az Európai Bizottságnak a támogatást.

 


 

Kirándulás Budapestre

szerző: Lengyel Lívia
időpont: 2019.12.12


 

Az iskolában működő Szülő-Suli program keretében résztvevő 25 gyerek és az őket mentoráló pedagógusok 2019 december 9-én és 10-én „évzáró jutalomként” Budapestre kirándultak.

Hétfőn, a korai indulást követően, hosszú utazás után megérkeztünk első programunk helyszínére, a Csodák Palotájába.

Kisebb csoportokra bontva 5 D-s filmet nézhettek meg és élhettek át a gyerekek, amely az Amazonas körüli erdőben hullámvasútozás közben játszódott. Vizesen és élményekkel telve adták át egymásnak a helyet. Eközben a többiek interaktív asztalkáknál logikai, kvíz és memória játékokkal mulatták az időt.

A Richter Gedeon laborban a fizika rejtelmeivel ismerkedhettek meg. Kísérletezések közben a mozgások világáról szereztek ismereteket.

Az előadás után vizuális illúziók és Newton törvényei között kalandozhattak.

A következő program előtt a Burger Kingben kiadós ebédet kaptunk, és a hamburger, sültkrumpli, üdítő szédítő mennyisége után a fagylalttal is megbírkózhattak.

A Cyberjumben a trambulinokon megmutathatták szaltó és ugró tudományukat, és a vállalkozó kedvű pedagógusok is leugorhattak az ugróállványról, akár hátraszaltóval is. Itt János bácsi jeleskedett a gyerekek ámulatától kísérve. Ninja Warrior pályát Ancsa néni teljesítette sikeresen. Az interaktív fal sem tudott kifogni senkin. A Big Bagjump szivacs sem árválkodott, ahogy a szivacsmedence is tele volt boldog gyerekekkel.

A következő csodahely az Eleven Park volt, ahol több mint 7000m2-en folytatódott a program: magasvasút, kisautó, bicikli, inga, mászófal, óriás vulkán, butterfly és még számtalan játék várta a gyerekeket és az egyre bátrabb pedagógusokat.

Élménydús nap után fáradtan értünk haza, útközben már a következő napi kirándulást tervezgetve.

Kedden ½ 8-kor indultuk egyenesen a Campona bevásárlóközpontban lévő Kocka Parkba. A gyerekeket lenyűgözte a rengeteg legó remekmű. Megtekintésük után eljött az alkotás ideje. Amit készítettek, haza is vihették.

Délben a KFC-ben ebédeltünk, majd a Mc Donaldsban kapták meg a desszertet.

Délután a Topicariumé volt a főszerep. A rengeteg szárazföldi és vízi állat közül a ráják és medúzák voltak a kedvencek. A rájákat meg is lehetett simogatni, így igazán testközelből ismerkedhettek meg velük.

A nap végén rengeteg élménytől elpilledve utaztak haza, útravalóul a 2 napi kirándulás emlékével.

 

Képgaléria megnézése


Puttonysport

szerző: Bors János
időpont: 2019.12.07


 

Ha december 6-a, akkor Puttonysport” a Belvárosi Általános Iskolában. Már hagyománynak tekinthető, hogy Mikulás napján játékos sportvetélkedő megszervezésére kerül sor kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ugyanis ez a várva várt esemény 2001 óta színesíti és gazdagítja iskolánk életét.

A versengés a csapatok létrehozását követően az ugráló köteles bemelegítéssel vette kezdetét. A szabályok ismertetése után kezdetét vette a nagy összecsapás, a kidobó játék. Először az 5. és a 6. osztályosok léptek a küzdő térre és mérték össze erejüket.

Közöttük a rangsor a következő módon alakult.

I. 6.b osztály

II. 5.b osztály

III. 6.a osztály

IV. 5.a osztály

 

Ezt a korosztályt a 7. illetve a 8. osztályosok követték.

Náluk a küzdelem végeredménye ekként alakult.

I. 8.a osztály

II. 8.b osztály

III. 7.a osztály

Ilyen eseménydús napról a végén csak annyi mondható el, hogy a gyorsaságot, az ügyességet és a kitartást igénylő játék egy kimerítő, de ugyanakkor egy szép és felejthetetlen élményben részesített minden résztvevőt.

Köszönet mindazoknak, akiknek a munkája ezt elősegítette.

 

Képgaléria megnézése


Hull a pelyhes fehér hó…

szerző: Kapitány Szilvia
időpont: 2019.12.07


 

…jöjj el kedves Télapó!- énekelték a gyerekek. Hiszen idén is eljött az a nap,amit a gyerekek annyira várnak december elején.

A 4. osztályos gyerekek hetek óta, nagy lelkesedéssel készültek erre a napra, hogy vidám műsorukkal mosolyt csaljanak iskolatársaik arcára. A Mikulás és a nyuszik című jelenetben láthattunk téli erdőt fenyőkkel, ugrándozó nyuszi családot, manókat, hóembert, a Mikulás segítőit, hópelyheket, gyerekeket, és természetesen magát a Télapót is!

A vidám arcokat látva úgy érezzük, sikerült előcsalogatni az ünnep varázsát és csodáját.

Kedves Mikulás! Jövőre újra találkozunk!

 

Képgaléria megnézése


Mindannyian mások vagyunk

szerző: Filvig Ágnes
időpont: 2019.11.28.


A Fogyatékkal Élő Emberek Nemzetközi Napja alkalmából a Kalocsai Nebuló Általános Iskola EGYMI szépirodalmi pályázatot hirdetett általános és középiskolai tanulóknak vers, mese, próza műfajban.

A pályázat célja a szemlélet hangsúlyozása, mely szerint a fogyatékos emberek elsősorban emberek és csak másodsorban fogyatékosok. Az alkotásokat az intézmény névtelenítve, kóddal ellátva juttatta el a bírálóknak.

Az ünnepélyes eredményhirdetésnek a Kalocsai Színház adott otthont.

Iskolánkból 4 tanuló részesült dicséretben és tárgyjutalomban.

Kapitány Petra 6.a /tanára Kocsisné Somogyi Gyöngyi/

Víz Domonkos 7.a/tanára Balaton Ágnes/

Baksa Brigitta 5.a /tanára Filvig Ágnes/

Kovács Lujza 5.a/ tanára Filvig Ágnes/

A 35 beküldött pályamű közül 6 alkotás különdíjban részesült, köztük BAKSA BRIGITTA írása. A közönség megismerkedhetett az elbeszéléssel, ugyanis a színvonalas rendezvényen felolvasták. Mindenkinek gratulálunk a szép eredményhez!

 


 

uuFloorlabda megyedöntő

szerző: Apród Péter
időpont: 2019.11.15.


Iskolánk floorlabda csapatai megyedöntőn szerepeltek Kecskeméten. Az 5-6 osztályos fiúk és lányok nagyszerűen helytálltak életük első floorball versenyén.

Az izgalmas csatákban két-két vereséget szenvedtek csapataink, így a fiú és a lány csapat is 3. helyen végzett.

Csapattagok:

Fiúk: Mehrfelsz Dominik, Wiedner Máté, Nyári Rikárdó, Nyári Márió, Bognár Dávid, Szili Márk, Csomor Dániel, Papp Zsombor.

Lányok: Baksa Brigitta, Czár Napsugár, Kovács Lujza, Lakatos Panna, Rupa Szonja, Szépligeti Virág, Rupa Amanda, Mészáros Barbara, Bognár Zsanett.

Csapatvezető: Apród Péter

 


Magyar nyelv napja 

szerző: Filvig Ágnes
időpont: 2019.11.13.


Mit is jelent ez a nap? Miért van szükség rá? Talán a mai nap alkalmat adhat, hogy tudatosan gondoljunk arra, ami életünk természetes része: az anyanyelvünkre. A magyar országgyűlés döntése alapján 2011 óta november 13-a a MAGYAR NYELV NAPJA. 1844-ben ezen a napon nyilvánították államnyelvvé a magyar nyelvet. Balaton Ágnes tanárnő verses-zenei összeállítását tanítványai tolmácsolták. Szép gondolatokat fogalmaztak meg anyanyelvünkről.

A megemlékezés végén a tanárnő játékos, nyelvi vetélkedőre hívta a diákokat. Feladatsorokat állított össze, amelynek kitöltése során a tanulók kipróbálhatják magukat, hogy mennyire ismerik nyelvünk játékos oldalát. A megoldásokat egyedül és csoportosan is meg lehet oldani. Hibátlan kitöltésért nyelvtanból jutalom jár!

Megszívlelendő Füst Milán költő vallomása az anyanyelvünkről.

"Oh jól vigyázz, mert anyád nyelvét bízták rád a századok

S azt meg kell védened..."

 


Kalandra fel!

szerző: Ratter Marianna
időpont: 2019.11.13.


A kalandra fel pályázat keretében osztályunk, a 7. a osztály Lakitelekre kihelyezett tanítási napon vett részt.

A megérkezés után a holt Tisza partján sétáltunk, játszottunk és tízóraiztunk. Körülöttünk hatalmas tölgyfák magasodtak.

A program fő attrakciója a kalandpark erőt, ügyességet kívánó kötélpálya rendszere volt. A balesetvédelmi oktatás után a tanulópályán kapaszkodtunk végig. Az elöl haladók tanácsokkal segítették a többieket. Aki leesett az egyedül vagy segítséggel, de visszakapaszkodott. Senki nem adta fel, ötletes módszerekkel haladtak a legnehezebb részeken is. A legügyesebbek a 10 m magasban lévő nagy pályát is teljesítették. Persze ehhez bátorság is kellet. A kezdeti ódzkodás után jó kedvű, felszabadult délutánban lehetett részünk.

A program kiváló lehetőséget biztosított a közösségépítésre. Tanulóink jobban megismerték egymást, képesek voltak együttműködésre, tudásmegosztása, fejlődésre, s ezek által hatékonyabban tudnak majd együttműködni az iskolai feladatok során is.

 


 

uuPályaorientációs nap

szerző: Balaton Ágnes
időpont: 2019.10.25.


Az iskola tanulói a mai napon számos szakmával ismerkedhettek meg a pályaorientációs nap keretében.

Intézményünkbe ellátogattak a Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának valamint a Dózsa György Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumának tanárai és diákjai, akik színvonalas előadásokat tartottak a különféle szakmákról.

A diákoknak lehetőségük volt kipróbálni az újraélesztést, a robotikát és a vérnyomásmérést, valamint betekintést kaptak a rendészet, a vendéglátás, a gépészet és a közgazdasági szakmacsoportok világába is.

 

Képgaléria megnézése


Ami megrengette a világot

szerző: Bors János
időpont: 2019.10.22.


Az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóját iskolánk a Szent István Gimnázium dísztermében ünnepelte meg.

A műsort Filvig Ágnes tanárnő állította össze a 7.a és a 8.a osztályos tanulók közreműködésével. A rendhagyónak is tekinthető előadás a gyerekek nézőpontjából jelenítette meg 1956 hősies, de egyben drámai napjainak eseményét. A jelenet a forradalom embert próbáló pillanatait elevenítette meg, mindannak az áldozathozatalnak állítva emléket, amit akkor a magyar nép hozott. A versek, a dalok a mozgalmas dramatizált játék 1956 őszének felemelő pillanatait idézte meg.

Az előadás külön érdeme, hogy a forradalom eszményét, kitűzött céljait és üzenetét a ma élő ember számára igyekezett közel hozni, illetve aktualizálni.

A műsor végén Illés Péter tagintézmény-vezető köszönetet mondott mindazoknak, akik részesei voltak a produkció létrehozásának.

 

Képgaléria megnézése


Diáksportfesztiválon jártunk Kiskőrösön

szerző: Vargáné Baranyi Katalin
időpont: 2019.10.08.


 

Október 1-jén a 3. és 4. osztály tanulóival vettünk részt egy nagyszabású sportrendezvényen.

A Magyar Diáksport Szövetség által megrendezett fesztivál célja, hogy a résztvevő alsó tagozatos gyermekek számára kontrollált versenykörülmények közötti, változatos tanulási lehetőségeket kínáljanak és pozitív sporttapasztalatokat nyújtsanak az élethosszig tartó rendszeres testmozgás megalapozása érdekében. Az eseményen résztvevő iskolák kiválasztása előre meghatározott szempontok szerint történt, amelynek során figyelembe vették az eddigi diákolimpiai aktivitást, illetve részvételt az Európai Diáksport napjának magyarországi megvalósításában.

A helyszínen színes-mozgalmas, jól szervezett eseménysor várt ránk. Nyolc helyszínen tették próbára a gyerekeket feladatok, vegyes csapatokban. Így megyénk sok-sok iskolájából odasereglett diákokkal kellett együttműködni. Nagyon lelkes volt mindenki, csak mosolygó arcokat lehetett látni, igazán változatos mozgásformák váltakoztak, kiemelkedő eszközparkkal. Nem a teljesítmény és eredmény, hanem a mozgás megszerettetése volt a legfontosabb.

Sok élménnyel gazdagodva és kellemesen elfáradva tértünk haza.

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


 

uuÁllatok világnapja a Vadasparkban

szerző: Vargáné Baranyi Katalin
időpont: 2019.10.08.


 

Október 4-én Kecskeméten, a Vadasparkban tölthettünk el egy emlékezetes napot a 2. és 3. osztállyal. Erre az ingyenes kirándulásra, kihelyezett tanítási órára, a „Kalandra fel!” pályázat keretében jutottunk el.

Előzetesen itthon megyeszékhelyünkről tájékozódtunk, megnéztük az interneten fellelhető képeket, ismertetőket a városról, valamint hazánk legkisebb állatkertjéről. Kirándulásunk időpontja épp az állatok világnapjára esett, így csoportmunkában erről is készítettünk ismeretanyagot. A helyszínen látványetetésben volt részünk, az állatsimogatóban mindenki részese akart lenni egy-egy türelmesebb állat közeli megismerésének. A kifutókban az állatvilág legkülönfélébb képviselőit láthattuk. Vidám nézelődésünket követően egy jól felszerelt játszótér is várt minket, ahol minden kisgyerek felfedezhette a változatos, mozgásra serkentő eszközöket.

Sok élménnyel és új ismeretekkel gyarapodva indultunk haza. Itthon faliújságot, élményrajzot, beszámolót készítünk, felidézve a legkedvesebb pillanatokat.

 

Képgaléria megnézése


Aradi vértanúkra emlékezve

szerző: Balaton Ágnes
időpont: 2019.10.04.


„A föld alól, a magyar föld alól

A vértanúk szent lelke így dalol.”

/Juhász Gyula/

170 évvel ezelőtt a magyar szabadságharc bukását követően az összetört nemzetnek újabb tragédiát kellett elszenvednie. Kivégezték azokat a jeles történelmi személyeket, akik mindent elkövettek annak érdekében, hogy hazánk újból szabad legyen.

Mártírhaláluk előtt való tiszteletadásunk jeleként a mai napon az iskolánk 6.-7.-8. osztályos tanulói, Bors János tanár úr közreműködésével, felidézték utolsó gondolatikat és szerepüket a szabadságharc menetében.

 


Erdei iskola

szerzők: az erdei iskola krónikásai
időpont: 2019.09.26-29


szeptember 26. csütörtök  

Horpács Nógrád megye egyik legkisebb települése: Horpács. A Börzsöny, a Cserhát és az Ipoly köré települt falu. Neve valószíűleg a magyar horpad szóból ered, ami arra utal, hogy a falu egy horpadás szerű völgybe bújik meg. Az oklevelek a települést az 1473-as időktől emelgetik.

Ebéd utáni programunk Balassagyarmatra vezetett a Palóc Múzeumba. Megtekintettük a szabadtéri skanzent és megtudtuk, hogyan éltek 300 évvel ezelőtt a nógrádi  palócok.

A természettudományi Élményközpontban előadásokon vettünk részt. Megismertük a helyes táplálkozást, készítményeket kóstolhattunk: propoliszt, szezámmagot, olajat. A másik ismertetésben megtudhattuk, hogyan éltek ezen a vidéken az állattartással foglakozó pásztorok. Hagyományaikkal, tárgyaikkal ismerkedtünk meg. A betyárokról is  hallottunk történeteket.

szeptember 27. péntek  

Drégelypalánk Turisztikai Központba látogattunk el. Rendhagyó történelem órával kezdődött a napunk. Filmet néztünk melynek címe a Szent sírhely és a Szondi legenda. Visszatekertük a történelem kerekét és időutazással a múltba mentünk az 1552-es időkbe. Átéreztük Szondi György várkapitány csapatának hősies helytállását Ali basa seregével szemben. Igaz Tinódi énekes hírmondó krónikája, amelyben leírta, hogy „..az erő nem a kövekben, falakban, hanem a védők lelkében van.” Példát vehetünk Libárdi és Sebestyén apródok hűségéből. Róluk Arany János is megemlékezik a Szondi két apródja című balladájában.

Irodalmi és helytörténeti ismereteink bővültek, amikor végigjártuk a kiállítótermeket, korabeli viseletekbe öltözhettünk. Az udvaron népi játékokon kipróbáltuk ügyességünket.

Délután Drégely várához túráztunk. Az Apródok tanösvény útvonalán jutottunk fel a várhoz. A 6,4 km-t néhol nyögve, nehezen, de teljesítettük a feladatot és feljutottunk a várfalra. Az elénk táruló panoráma elbűvölt mindenkit.

Az esti tábortűznél saját krónikás verseinket olvastuk fel, melyben összefoglaltuk a nap eseményeit.

szeptember 28. szombat  

Reggeli torna után teleraktuk tarisznyánkat és elindultunk felfedező kalandtúránkra.

Délelőtt a Horpácsi kúriába jártunk, ami Mikszáth Kálmán író alkotóháza volt . Tárlatvezetőnk (a falu polgármestere), közvetítésével megismertük az író munkásságát. Megtudtuk, hogy az író a házat Szontág Pál barátjától vásárolta meg, aki a kiegyezés után deákpárti politikusként, a parlament örökös tagjaként jó kapcsolatokat ápolt Madách Imrével is. Mikszáth Horpácson hunyt el, családtagjai a templomkerti sírhelyben nyugszanak. A falu nagy tisztelettel ápolja az író emlékét.

Délután „ faluportyázásra” mentünk (mint régen a törökök).

Csoportokban, feladatlapok útmutatásait követve felfedeztük a település történetét. Tablóképet készítettünk, amit mentoraink értékeltek. Jutalmunk csoki volt.

Esti táncházba erdélyi oktatónk segítségével vicces seprűs táncot, mezőségi lépéseket tanultunk.

Vidám, jó hangulatú mulatságunkon palócos népdalt is tanultunk. „Álmá á fá álátt őszi piros álmá..”.

szeptember 29. vasárnap  

Reggeli után ismerős buszt fedeztünk fel szállásunk parkolójában. Jenő bácsi jött értünk és vasárnap délután Balassagyarmat irányába indultunk el. Nyírjesben található ökológiai centrumba látogattunk el. „Rövid gyaloglás után (1,5 km) jutottunk be a 22 hektáros Füvészkertbe. Növényvilágát 3 bemutató területre osztották.: Európára, Ázsiára és Észak-Amerikára. 2 km hosszú tanösvényt bejárva nemcsak a havasi erdőt, fenyveseket ismerjük meg. Vadasparkba hazai vadfajokkal találkozhatunk. Komáromban ősszel, muflonokkal, dámszarvasokkal, gímszarvassal, vaddisznóval, racka juhokkal találkozhatunk. Őket állatcsemegével meg is etettük. Emuk és alpakák szelíden csemegéztek tenyerünkből. Állatsimogatóba megszeretgettük kedvenceinket. Igazi természetben eltöltött természetismereti órán voltunk.

Ebédelni visszatértünk szállásunkra, majd összecsomagoltunk és búcsút intettünk Börzsöny hegyeinek és hazafelé vettük az irányt.

Hangulatos, eseménydús, jókedvű táborunk élményeit egy életre magunkba zártuk. Hasznos tudnivalók a későbbi tanulmányaink során biztos felidőződnek.

Köszönjük projektszervezőinknek, hogy mind a 32 tanulónak örök élményt szereztek.

 

Képgaléria megnézése


 

uuKalandra fel! Irány a Kecskeméti Vadaspark!

szerző: Filvig Ágnes
időpont: 2019.09.25.


 

2019. szeptember 20-án, pénteken kihelyezett tanulmányi kirándulásra utaztunk Kecskemétre.

Izgatottan készültünk az eseményre. Természetismeret órákon felelevenítettük az állatokról tanult ismereteinket.

Szép, őszi napsütésben érkeztünk meg Magyarország legkisebb állatkertjébe. Négy fős csapatokat alkottunk, majd a tanárnénik által kiosztott feladatlapokat oldottuk meg. A kérdések útmutatásai alapján fedeztük fel a park állatvilágát. Gondozók felügyelete mellett megetettük sárgarépával a lámákat. Az állatsimogatóban kedvenc háziállatainkat „szeretgettük meg”, nyuszikat, bárányokat, kecskéket. A madárkórházban megfigyeltük a ragadozó madarainkat. A vadaspark színpadán délben kiértékeltük, leellenőriztük feladatainkat. Minden csapat élvezte a „Ki vagyok én?” játékot, amikor másik csapattagjainknak általunk kiválasztott állatot mutattunk be. Nekik kellett felismerni ismertetőjegyek alapján, hogy melyik állatra gondoltunk. Ebédünket a park előtti játszótéren fogyasztottuk el, majd kihasználtuk a meleg napsütést és jót játszottunk a téren. Fociztunk, labdáztunk, tollasoztunk.

Kora délután indultunk haza, de útvonalunkat Soltvadkerten megszakítottuk, mert meglepetésképpen fagyiztunk a cukrászdában. Ez volt a jutalom. Kellemes, kalandos élménnyel érkeztünk iskolánkba. Hétvégén a házi feladatok elkészítése során újra felelevenítettük a nap eseményeit. Állatokról szóló képeket gyűjtöttünk a faliújságra, rajzot készítettünk a kirándulásról, eseménynaplót írtunk.

Köszönjük tanáraink szervező munkáját, hogy a 32 ötödikes és hatodikos kisdiák számára nagyszerű napot szerveztek.

Krónikások: Brigitta, Virág, Panni, Gergő, Dominik, Máté az 5. osztályból

 

Képgaléria megnézése


Kirándulás Budapestre

szerző: Filvig Ágnes
időpont: 2019.09.16.


 

2019. szeptember 7-8-án tizenhét tanuló ingyenes tanulmányi kiránduláson vett részt Budapesten.

Távolsági menetrendszerinti buszjárattal érkeztünk a fővárosba, úticélunk első állomása a Duna partján, a Kossuth téren található Országházhoz vezetett. Nagy élmény volt bejutni a világ harmadik legnagyobb parlamentjébe. Idegenvezetővel körbejártuk Steindl Imre tervei alapján felépült épületet. Láthattuk a koronaőröket, akik a Szent Korona és a koronázási jelvényeket őrzik. Kirándulásunk következő állomása a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont volt. Interaktív kiállításon érintőképernyős számítógépek, dokumentumfilmek megtekintésén keresztül ismertük meg a múlt szörnyűségit. Esti programunk során Az oroszlánkirály című mesefilmet néztük meg 3D-ben. Szállásunk a Baroque Hostelben volt. Vasárnap a bőséges reggeli elfogyasztása után a Hősök terére mentünk, ahol a Millenniumi emlékműnél Péter bácsi rendhagyó történelem órát tartott az oszlopcsarnokoknál, királyaink szobrainál. Földalattival, villamossal közlekedve jutottunk el az Andrássy út 60. számú házhoz, a Terror Házához. A múzeum a terror áldozatainak állít emléket, amely mementó is egyben a terrorista diktatúrák rémtetteire emlékeztet. A Petőfi Irodalmi Múzeumban „A föltámadás szomorúsága” emlékkiállítást jártuk körbe, Ady Endre halálának száz éves évfordulója alkalmából, továbbá a „Magukra maradt bútorok” kiállítóteremben írók, költők személyes tárgyait, relikviabútorait vettük szemügyre. „A varázsló halála” Csáth Géza halálának száz éves kiállítását megtekintve az emberi és írói életúttal ismerkedtünk meg.

Köszönjük a Belvárosi Nebulók Alapítvány támogatását, tanáraink: Tóth Annamária, Apród Péter, Ratter Marianna és Filvig Ágnes munkáját, hogy élményekben gazdag ismeretekhez juttattak bennünket. Betekintést nyertünk a 20. század irodalmába és történelmi eseményeibe, amit hasznosítani fogunk a tanórákon.


Becsengettek

szerző: HZ
időpont: 2019.09.16.


 

„Szeptemberben nyit az iskola. Van-e szebb a kezdet szépségénél? ... Sosem fogom elfelejteni az új könyvek, az új tanárok, az új tantárgyak keltette bizonytalan izgalmat. Iskolaév kezdetén csaknem mindig verőfényes volt az idő, afféle „megbízható szeptemberi ragyogás fogadott…”

(Pilinszky János: Veni Sancte…)

Nagy szeretettel köszöntjük az első osztályosokat, új tanulóinkat, akik először lépik át az iskola kapuját, hogy megkezdjék tanulmányaikat. Minden kedves régi és új diákunknak, azok családtagjainak, kollégáink munkáihoz sok erőt, egészséget, türelmet és kitartást kívánunk a 2019-2020-as tanévhez.

 


Kedves Gyerekek, Szülők és Kollégák!

szerző: Illés Péter
időpont: 2019.06.22.


Lezárult 2018/2019-es tanév, amely eredményekben gazdag volt. Iskolánk idén is számtalan versenyen, kultúrális műsoron és kiránduláson vett részt. Több pályázatot nyertünk, amelyek kapcsán kirándulásokat és tanórán kívüli foglalkozásokat tarthattunk illetve taneszközöket szerezhetünk be. Igaz fáradságos és kemény munka folyt a tanévben, de ennek meg is lett a gyümölcse. Jó nyaralást és jó pihenés kívánunk az KFGYÁI Belvárosi Tagintézményének kollektívája és vezetősége nevében!

Hurrá itt a

VAKÁCIÓ!

Tisztelettel:

Illés Péter

Tagintézmény-vezető

 

Kitűnő és jeles tanulók
Osztály
KITŰNŐ
JELES
1.a
Rimai Csenge
2.a
Mészáros Erik
Vörös Nóra
3.a
Györgye Lara
Kovács Nóra
Lakatos Bence Balázs
Lakatos Ferenc Levente
SzabóPanna
Víz Gellért
4.a
Szépligeti Virág Hanna
Kovács Lujza
Wiedner Máté
5.a
Kapitány Petra
6.a
LehőczMilán
Bagó Nataniel Márk
   
Berta-Somogyi Máté,
8.a
Holló Bianka
Roskó-Kovách Luca
Istella Renáta
Tóth András

 

 


2011-2019


"Egy életcélt követni nemes gondolat,

S mi kell hozzá, csupán akarat.

Mely mindenifjú szívében él,

Küzdeni bátran egy új életért.”

(Tóth Árpád)

 

A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola

Belvárosi Általános Iskolája

végzős diákjai

8.a osztály

Osztályfőnök: Filvig Ágnes

 

Bagó Patrik

Császár Martin

Csikor Zita

Holló Bianka

Horvai Sarolt

Istella Renáta

Keskeny Máté Róbert

László Vivien

Lengyel Lilla Julianna

Pál Emese

Pálinkás Pál István

Roskó-Kovách Luca

Rostás Dorina

Szimilkó Fanni

Szoldatics Bence

Tóth András

Tóth Zalán

Tóth Zétény

Tóth Zoárd

Török Krisztofer

Urbán Péter

Urbán Tamás

8.b osztály

Osztályfőnök: Holler Zoltán

 

Csonka Dzsenifer

Greksa Roland

Kalányos Elvira

Kanalas Damajanti

Kanalas János

Kolompár Nikoletta

Kovács Kristóf

Kuhl Richárd Dávid

Mészáros József

Németh Martin

Ruzsinkó Ádám Tamás

Sándor Antónia

Sztojka Gábor

Tóth Gergő Dominik

Véber Balázs

 

 

 

 

 

 

 

Képgaléria megnézése


Gyermeknap a szabadban

szerző: Tóth Annamária
időpont: 2019.05.21


 

Az EFOP-3.1.5-2016-0000 projekt keretében családi napot tartottunk, melyen nagy szeretettel köszöntöttük a megjelent szülőket, nagyszülőket, városi sport szakosztályok és a helyi TV képviselőit is.

A megnyitó után bemelegítő futás és az 5.b osztály zenés ugróköteles gyakorlata következett. Az osztályok az osztályfőnökeik, tanáraik kíséretében nyolc állomáson mérhették össze tudásukat, ügyességüket. 4 állomáson sport szakosztályok támogatásával kipróbálhatták tanulóink a birkózást, a lézer- és légpuskákat, valamint íjakat is. Köszönjük! Célba dobtak, kapura lőttek, ugróköteleztek és olimpiai totót is töltöttek ki a csapatok. Az utolsó állomáson kötélhúzásban is összemérhették erejüket.

A beszámolók alapján nagyon izgalmas, érdekes, sportos nap kerekedett. Az idő is kedvezett. A menetlevelek alapján ünnepélyes eredményhirdetés a jövő héten lesz egy meglepetéssel.

Gratulálunk minden résztvevőnek!

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)1.nap
Képgaléria megnézése
2.nap
Képgaléria megnézése
3.nap
Képgaléria megnézése
4.nap
Képgaléria megnézése
5.nap
Képgaléria megnézése
6.nap
Képgaléria megnézése
7.nap

Képgaléria megnézése

     

  1. nap

Erdély ON!!

Az utazás első napján a sok utazástól elcsigázott kis csapatunk megérkezett Székelyudvarhelyre. Közben megálltunk a “magos” Déva váránál.


2. nap

Zetelaki tározó után megcsodáltuk a kilátást a Liban tetőről, majd a varázslatos Békás-szoros földrajzi adottságait nézhettük meg. Ezt követően pihenésként csónakáztunk a Gyilkos-tavon.

A napi program zárásaként megkoszorúztuk Tamási Áron sírját Farkaslakán.


3. nap

A Belvárosi iskola 7. évfolyamos tanulói a kirándulás 3. napján egy kis időre visszatérhettek a télbe. A Fogarasi-havasokban tett fantasztikus túrát még a hógolyózás élménye is színesítette.


4. nap


A mai napunk is bővelkedett felejthetetlen látnivalókban és élményekben: Hármas kereszt, Tolvaj-hágó, Csiki- medence, a Szent Anna-tó, Mohos-láp, Kézdivásárhely és végül a Nyerges-tető.

Az időjárás a hónapnak megfelelően igen változatosan alakult.....


5. nap


Az erdélyi kirándulásunk 5. napján az égiek kezdetben nem kedveztek nekünk, hiszen szemerkélő esőben utaztunk ketesztül a Gyimesi-hágón, és néztük meg az 1000 éves határt és a Rákóczi várat. A szerencse mellénk állt, és Csíksomlyóra már napsütésben érkeztünk meg.

A körutunk végén Orbán Balázs sírját koszorúztuk meg.

A napot egy kis focival zártuk.


6. nap


A 6. napon Székelykeresztúr városába látogattunk el, ahol a Gyárfás-kúriában Petőfi körtefájánál a koszorúzás előtt felidéztük a nagy költő utolsó napjait.

Ezt követően betekintést kaptunk a székelyek életébe a Molnár István múzeumban tett látogatás során, ahol szerencsénk volt egy régészeti kiálítást is megnézni. A testvérváros megismerése után finom ebéddel várták kis csapatunkat Zeyk Domonkosról elnevezett kollégiumban.

A napi programunkat a parajdi sóbányában, majd Korondon folytattuk.


7. nap


Erdélyi kirándulásunk utolsó napja is bővelkedett izgalmakban, történelmi pillanatokban és látványban.

Korai indulásunk első állomása Fehéregyháza volt, ahol a Petőfi Emlékmúzeumot tekintettük meg, miután megkoszorúztuk a nagy magyar költő szobrát. Ezt követően sétát tettünk Segesvár középkort idéző városrészében. Túránk utolsó állomása, a leírhatatlan szépségű Vajdahunyad vára volt, majd élményekkel gazdagon útnak indultunk Kalocsára.

Mindenki nagyon jól érezte magát az elmúlt 1 hétben!!!!

 


Informatika verseny

szerző: Tóth Annamária
időpont: 2019.04.16


 

A Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma a Szakmák Éjszakáján Informatika versenyt hirdetett. Hét tanuló jutott be iskolánkból.

Kettő tanuló írta meg az interaktív tesztet, melyben megmutatták mennyire tájékozottak az informatika világában.

A 7-8. osztály korcsoportban Császár Martin 8.a I. helyezést ,

az 5-6. osztály korcsoportban Berta-Somogyi Máté 6.a osztályos tanuló szintén I. helyezést ért el.

Gratulálunk!

 

A képeket a 6. évfolyamosok készítették: Bagó Nataniel Márk, Berta-Somogyi Máté, Lehőcz Milán Benjamin.


Költészet napja

szerző: Kocsisné Somogyi Gyöngyi
időpont: 2019.04.12


 

Április 11-én a tornateremben kezdődött a tanítás a Belvárosi Iskolában.

Közös versmondásra hívta a gyerekeket Kocsisné Somogyi Gyöngyi tanárnő a költészet napján. A megemlékezésen a legügyesebb versmondóink, Kovács Lujza 4.osztályos , Lehőcz Milán 6. a osztályos, Horvai Sarolt 8.a osztályos tanulók szólóban szavaltak, az alsósok és a felsősök kórusban mondtak el egy verset.

A műsor egy vers- totó kiosztásával zárult, melyhez az iskolai faliújságon találnak a résztvevők segítséget.

Jó munkát mindenkinek a rímfaragáshoz, címkereséshez!

 


Megyei szavalóverseny

szerző: Ék Éva
időpont: 2019.04.09


 

KOVÁCS LUJZA, 4. a osztályos tanulónk a Kiskunhalason megrendezett, WEÖRES SÁNDOR MEGYEI SZAVALÓVERSENY-en 3. helyezést ért el.

Szívből gratulálunk neki a szép eredményhez!

 

 


 

Irodalmi verseny a gimnáziumban

szerző: Filvig Ágnes
időpont: 2019.04.05


 

A Kalocsai Szent István Gimnázium humán munkaközössége KÁNYÁDI SÁNDOR emlékére szervezett kistérségi irodalmi tanulmányi versenyt.

Iskolánkat 2 csoport képviselte, 8. osztályosok „ Vándortarisznya”, hetedikesekkel kiegészített vegyes csapat „ Galambfalva” jeligével szerepelt.

A döntőbe jutáshoz videofelvételt kellett készíteni egy szabadon választott Kányádi – vers bemutatásával. Ebben a feladatban a zsűri felmérte a versenyzők kreativitását és digitális kompetenciáját.

A szóbeli forduló előtt a csapatok rendhagyó irodalom órán vettek részt. Az ismeretterjesztő előadáson Cserenkó Gábor - könyvtáros, író méltatta a Kossuth – díjas erdélyi költő munkásságát, majd Papp Róbert tanár megzenésített Kányádi – verseket adott elő.

Versenyfeladatok között versfelismerés, Kányádi –versekhez kötődő kreatív írásgyakorlatok, rím – és ritmusjáték, rövid érvelő szöveg alkotása volt.

A jó hangulatú vetélkedőn a „ Vándortarisznya” csapat a 3. helyezést érte el. (Megelőzve a gimnáziumi csapatot.)

Tagok: Csikor Zita 8.a

Holló Bianka 8.a

Roskó-Kovács Luca 8.a

Tóth András 8.a

„ Galambfalva” csapat tagjai tapasztalattal, élménnyel lettek gazdagabbak.

Pál Emese 8.a

Pécsi Martina 7.a

Tóth Katalin Renáta 7.a

Török Krisztofer 8.a

Köszönjük Torgyik Tamás tanárnak és kollégáinak a színvonalas verseny megszervezését és lebonyolítását..

 


Tavaszköszöntő – nagycsoportos óvodások

látogatása

szerző: Ék Éva
időpont: 2019.03.29


 

Hagyománnyá vált iskolánkban, hogy a tanév egy napján vendégül látjuk városunk nagycsoportos óvodásait.

Az idei tanévben március 28-án érkeztek hozzánk a gyerekek, óvodapedagógusaik kíséretében. A foglalkozások a tavasz jegyében zajlottak. Angol nyelvi, zenei, kézműves, szellemi és sportvetélkedőn vehettek részt a gyerekek. Célunk az volt, hogy az iskolába készülő óvodásokkal töltsük együtt ezt a szép tavaszi napot, nyerjenek egy kis bepillantást intézményünk életébe, megismerkedjenek a tanító nénikkel.

Jól éreztük magunkat, jókat játszottunk, jókat beszélgettünk. Fáradtan, de élményekkel telve indultak haza a gyerekek és az óvó nénik.

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


rosi Szavalóverseny

szerző: Ék Éva
időpont: 2019.03.20


 

Március 15-én rendezte a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár a hagyományos Városi szavalóversenyt.

Iskolánkat a 3-4. osztályos korcsoportban Kovács Lujza, 4. a osztályos tanuló képviselte.

A kötelező vers mellett Szabó T. Anna Útravaló című költeményét mondta el.

Szép szereplésével az első helyezést szerezte meg, melyhez szívből gratulálunk!

 


 

Március 15-i ünnepi műsor

szerző: Bors János
időpont: 2019.03.14


 

171 évvel ezelőtt kivirágzott a magyarság szabadság fája, reményt és bizakodást hozva minden embernek. Talán így lehetne felvezetni mindazt, ami eme nevezetes napon történt.

1848. március 15-én a magyar reformerek nagy nemzedékének megfontolt higgadtsága és a márciusi ifjak fiatalos hevülete soha nem látott vívmányok kivívására volt képes. Az összefogás és az össztársadalmi szinten megvalósuló együttműködés a nemzetté válás grandiózus lépcsőfoka volt.

Ennek a nagyon fontos történelmi pillanatnak állítottak emléket iskolánk tanulói. Filvig Ágnes tanárnő megálmodott elképzelését a 7.a, 8.a, és a 8.b osztály tanulói valósították meg a színpadon. Az európai összefüggésben megjelenített magyarországi események bemutatását követően a hétköznapok világába repítette a nézőket a produkció. A Pilvax kávéház és a Teleki Blanka grófnő által vezetett leánynevelő intézet szereplői mesélték el e nagy nap történelmét és embert próbáló pillanatait.

A nagy átéléssel előadott dramatizált jelenetek, a zene, a mozgás és az elmondott versek, mind e nevezetes nap örök becsű emlékét hangsúlyozták. A tanárnő rendezése felemelő múltidézést jelenített mindazok számára, akik valami biztos fogódzót keresnek a jelen hömpölygő árjában. Az ünnepi megemlékezést Illés Péter tagintézmény-vezető köszönetnyilvánítása zárta. Összegzésében elmondta, hogy 1848 üzenetét talán abban ragadhatjuk meg, ami a 12 pontot megelőzve íródott le:

Legyen béke, szabadság és egyetértés mindazoknak, akik emberként kívánnak élni e Földön.

Köszönet mindenkinek, akiknek a munkája ehhez a felejthetetlen élmény átéléséhez segített bennünket!

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


A felső tagozatosok farsangi bulija

szerző: Apród Péter
időpont: 2019.02.28


 

Február utolsó napján rendeztük a felső tagozatosok farsangi mulatságát. A jó zene és a megszokott programok mellett a felsős tanárok bemutatója is fokozta a hangulatot.

A program az osztályok műsoraival kezdődött. A 8. a osztályos lányok táncbemutatója nyitotta a sort, majd 6. a osztály szellemes műsorának tapsolhattunk, melynek ötletét a Szellemirtók (Ghostbusters) című filmből kölcsönözték. A 6. b osztály a Falu végén kurta kocsma című Petőfi verset japán nyelven szólaltatta meg, majd közösen énekeltek. Az 5. a osztály Szuperhősök csapata is nagy sikert aratott szellemes jelmezeiknek és szépen előadott táncuknak köszönhetően. Az 5. b osztály két műsorszámmal is készült. A közös táncban részt vett osztályfőnökük, Simon János, aki egy igazi bennszülött jamaikai táncost is megszégyenített volna előadásával, majd Vida Robi saját dalát adta elő, melynek témája a kábítószer-fogyasztás elutasítása volt. A gyerekműsorok utolsó felvonásaként Kalányos Elvira énekelte Roberta Flack Killing Me Softly With His Song című dalát, mellyel 1973-ban az év dala kategóriában Grammy-díjat kapott és amelyet azóta nagyon sok előadó feldolgozott. Ezután következett a meglepetés: a felsős tanárok látványos csirketánca. Miután a zsűri értékelte a produkciókat, kialakult a végső sorrend:

1. Szuperhősök (5. a),

2. Szellemirtók (6.a),

3. Táncos lányok (8.a).

A műsorok után farsangi vetélkedő kezdődött, melyet a 8. b osztály nyert meg a 8. a és a 7. b előtt, majd tombolahúzás fokozta az izgalmakat. Aki megéhezett, a 8. osztályosok által működtetett büfében tölthette meg üres pocakját és olthatta szomját. Nem maradhatott el a tánc sem.

Köszönet a szervezőknek: Filvig Ágnes és Tóth Annamária főszervezőknek, Holler Zoli bácsinak, aki a technikát kezelte „fiaival” és rengeteg fotót készített, Halász Lászlóné Erika néninek, aki a „csirketáncot” betanította a tanároknak, a műsorokat bemutató osztályok osztályfőnökeinek illetve a szervezésben segítő tanároknak és gyerekeknek.

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


Itt a farsang, eljött végre…

szerző: Vargáné Baranyi Katalin
időpont: 2019.02.20


 

Az anyukáknak sok fejtörést, a gyerekeknek sok mókázást tartogat a farsang időszaka minden évben.

Vidám hangulat költözött az 1. és 2. osztályosok közé, akik együtt tartották a mulatságot február 14-én. Délután a gyerekek és a tanítónénik is jelmezekbe bújtak. Az elmúlt hetekben készülődtünk, termet díszítettünk, verseket, dalokat tanultunk. Ügyes gyermekkezek festették az álarcokat, bohócokat. Izgatottan mesélték egymásnak, hogy milyen jelmezbe öltöznek majd a „nagy” napon. Mese- és szuperhősök, színes tündérek, királykisasszonyok és lovagok lepték el az iskolát. Batman, Pókember is eljött, aki együtt múlatta az időt a farsangi mulatozás napján. A kicsik büszkén mutatták egymásnak ötletes jelmezeiket, s felhőtlenül szórakozhattak, táncolhattak együtt az idei mulatságon. Vicces vetélkedő feladatok tették még emlékezetesebbé a délutánt. Természetesen az alkalomhoz illő sütemények is kerültek az osztályok asztalaira, melyeket a nagymamák és az anyukák készítettek külön erre az alkalomra.

Minden kisgyermek jól érezte magát, reméljük jövőre is szívesen bújnak jelmezbe.

 

„Nincs a táncra tilalom!...

Dínomdánom, vigalom-

…Takarodjon el a tél-

Örvendezzen, aki él!”

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


Mi leszel, ha nagy leszel?

szerző: Vargáné Baranyi Katalin
időpont: 2019.02.13


 

Meghívott előadókkal készültünk iskolánk első három évfolyamának pályaorientációs napjára.

A szakmák bemutatkozását Hreskó Zsolt mentőtiszt kezdte, aki betekintést nyújtott egy mentős mindennapjaiba. Néhány eszközt még ki is próbálhattunk. Ezt követően Vízné Virág Éva vízügyi környezetvédelmi mérnök mutatta be a foglalkozását. Legfontosabb feladatai: a vizek tisztaságának megőrzése, a csatornák karbantartása, a víz minőségének ellenőrzése. Balázsné Pintér Andrea védőnő vette át a szót, aki a születés előtti anya és terhes gondozás feladatairól beszélt előadása elején. Majd ezt követően az óvodás és az iskolás kor lényeges mozzanatairól számolt be. Negyedik vendégünk Kovácsné Varga Dóra volt, aki Foktőről érkezett és a sajt készítés folyamatát mutatta be. Az elkészült friss mozzarella sajtot meg is ehettük. Mindenkinek nagyon ízlett!  Továbbá beszámolt napi teendőiről, az állatok körüli munkáról.

Nagyon köszönjük mindenkinek, aki eljött a Belvárosi Általános Iskolába! Látványos, élményszerű délelőttön vehettünk részt. Reméljük sok ilyenben lesz még részünk!

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


Kazinczy-verseny

szerző: Filvig Ágnes
időpont: 2019.01.24


 

2019. január 21-én délután a Tomori Pál Városi Könyvtárban került megrendezésre a területi Kazinczy Ferencről elnevezett „Szép Magyar Beszéd” verseny.

Iskolánkat:

Kapitány Petra 5.a

Lehőcz Milán 6.a

Csikor Zita 8.a

Tóth András 8.a

tanulók képviselték.

A versenyzők egy kötelező és egy szabadon választott szöveg felolvasásával mérték össze tudásukat.

Ezen a fordulón a szakértői zsűri TÓTH ANDRÁSNAK ítélte meg a 2. helyezést.

Gratulálunk a résztvevőknek, büszkék vagyunk Andrisra!


A magyar kultúra napja, január 22.

szerző: Halász Lászlóné
időpont: 2019.01.22


 

Iskolánk is megemlékezett erről az egész nemzetünk számára fontos napról.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

Iskolánkban Kocsisné Somogyi Gyöngyi tanárnő felkészítésével az 5.a, 6.a, 6.b osztályos tanulók készültek műsorral. Köszönjük az összegyűjtött szép gondolatokat. Felhívták figyelmünket, hogy sose felejtsük el a hagyományainkat, gyökereinket, dalainkat és ismerjük meg, őrizzük nemzetünk tárgyi, szellemi értékeinket. Vigyázzuk nyelvünket.

Ábrányi Emil: Magyar nyelv című verse is elhangzott, szép sorait idézem:

„Hatalmas, szép, nyelv,

Magyarnak nyelve!

Maradj örökké

Nagy és virágzó!

Kísérjen áldás,

Amíg világ áll!”


Adventi gyertyák

szerző: Mészáros József 8.b.
időpont: 2018.12.21


 

Az adventi gyertyák meggyújtása a Belvárosi Iskolában mindig varázslatos hangulatú.

A négy hét alatt minden osztály készült egy kis hangulatos műsorral.

Az A és a B osztályokból az előadás végén a szereplők közösen gyújtották meg a négy adventi gyertya egyikét. Szívmelengető zenei aláfestés mellett.

Átérezzük az ünnep jelentőségét és a szeretetet.

Mióta én ide járok, mindig nagy érdeklődést kelt bennem a többiek műsora nem csak azért, mert tetszik a szöveg, hanem tudom, hogy sok munka áll mögötte, mint diák, mint pedig tanár részéről.

Örülök, hogy a mi iskolánkban ez már régóta szokás, remélem, hogy még sok-sok évig az is marad.

„Igazi lelkünket, akárcsak az ünneplő ruhákat
gondosan őrizzük meg,
hogy tiszta legyen majd az ünnepekre”

(József Attila)

 


Puttonysport

szerző: Kocsisné Somogyi Gyöngyi
időpont: 2018.12.07


 

Ha december 6-a, akkor PUTTONYSPORT. Ha puttonysport, akkor verseny, játék, móka, kacagás, ajándék.

Iskolánkban hosszú évek óta hagyomány, hogy Mikulás napján sportolnak a gyerekek. Először az 5-6. osztályosok, majd a 7-8. osztályosok sorakoztak fel a tornateremben, hogy részt vehessenek azokban a feladatokban, amelyeket Apród Péter tanár úr erre a vidám napra talált ki.

Lehettek világjáró Mikulások, ajándékokat beszerző szülők…a lényeg a játékosság, a jókedv, a részvétel volt.

A végén mindenki nyert!

A DÖK-től kapott minden osztály ajándékcsomagot.

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


„Havasvég tetején …”

szerző: Ék Éva
időpont: 2018.12.07


 

Már nagyon-nagyon vártuk, hogy újra meglátogasson bennünket a fehér szakállú, nagyszívű Mikulás.

Felkészítettük a szívünket, és kikészítettük a csizmánkat. Az idén is csupa jó gyerek volt, mert a Mikulás jól megtömte a lábbeliket.

Persze az alsó tagozatos kisdiákok együtt is megünnepelték ezt a kedves eseményt. A 4. a osztályos tanulók vidám kis műsorral készültek. Manók és rénszarvasok, Üstökös, Élénk, Kupidó, Villám és társai látogattak el hozzánk. És persze Rudolf, a Mikulás szánjának fényes orrú vezetője. Hogy hogyan vált vezető rénszarvassá a kicsúfolt ifjú rénszarvasbak? Az ő történetét meséltük el a gyerekekkel.

És persze táncoltunk, mert vidámak voltunk, és örültünk. Egymásnak, a jó társaságnak, a finomságoknak. Szerettük.

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


Energiatudatos iskola

szerző: Tóth Annamária
időpont: 2018.12.04


 

Magyar Innováció és Hatékonyság Kft. – Virtuális Erőmű Program által meghirdetett pályázaton a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Általános Iskolája elnyerte az Energiatudatos iskola 2018 címet.

A nemzetközi kutatások azt bizonyítják, hogy az energiahatékonyság javításának első lépése a tudatosság megteremtése; odafigyeléssel, az energiafogyasztás ésszerűsítésével, a fogyasztás mérésével és ellenőrzésével az energiafelhasználás mintegy 10%-kal csökkenthető. Az energiafelhasználás tudatosítása fontos, elsősorban a szemlélet és a gyakorlat megváltoztatása szükséges hozzá.

Az iskolában ezen iránymutatások alapján tanítjuk diákjainkat energiatudatos gondolkodásra, valamint a jövő felnőttjeiként ezt az irányt követőként nevelni.


nz7

szerző: Tóth Annamária
időpont: 2018.12.04


 

2019. február 25 - március 1-e között ismét részt veszünk a Pénz7 pénzügyi és vállalkozói témahéten, melynek célja, hogy „felhívja a figyelmet a pénzügyi tudatosságra, a pénzügyi kultúra fejlesztésének fontosságára, valamint széleskörű szakmai összefogás megteremtésével segítse a különféle, pénzügyi edukációs projektek terjedését, hasznosulását”.

 

www.penz7.hu

 


Rendhagyó óra a múzeumban

szerző: Mészáros József 8.b.
időpont: 2018.12.04


 

2018 december 03-án mi, a 8.b osztály egy rendhagyó órára átmentünk a Viski Károly Múzeumba.

Arról beszélgettünk, hogy a régi időkben hogyan házasodtak az emberek. Kis idő elteltével pedig áttértünk a gyermekszületéshez. Előkerült régi dunna, pagoda, bölcső, „réteslátó”. Nem kellett sok idő, hogy rájöjjünk arra, mennyivel másabb volt abban a világban élni.

Ez után pedig egy kis egyszerű, de ízletes finomsággal készültek nekünk a múzeum dolgozói, melynek a neve csörögefánk. Miután mindenki megette a saját fánkját, megköszöntük a beszélgetést, a sok-sok információt.

Nagyon jól éreztük magunkat!

 

 


 

uuA magyar nyelv napja

szerző: Balaton Ágnes
időpont: 2018.11.13.


 

”Minden nemzet a maga nyelvén lett tudós, de idegenén sohasem” – Bessenyei György méltán híressé vált idézete felhívja figyelmünket a nyelvünk, a magyar nyelv ápolásának fontosságára. Éppen ezért nem feledkezhetünk meg arról, hogy megemlékezzünk a magyar nyelv napjáról, melyet 2011 óta november 13-án ünneplünk.

A 6. a osztály tanulóinak műsora átfogó betekintést nyújtott a nyelv fejlődésébe, melyben kihangsúlyozták a nyelvújítás jelentős alakjának Kazinczy Ferencnek a szerepét is. Kocsisné Somogyi Gyöngyi tanárnő által összeállított megemlékezés igyekezett választ adni arra a kérdésre, miért Legyünk Büszkék anyanyelvünkre.

 


A múlt üzenete

szerző: Bors János
időpont: 2018.10.19.


 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulójáról Szent István Gimnázium dísztermében emlékeztünk meg. A több osztályból álló szereplőgárda hitelesen és mélyen átélve tolmácsolta 1956 üzenetét: a szabadság vágya és akarása az emberi természet alapvető lényege.

A megszólaltatott költemények, a zenei darabok és a dramatikus jelenetek a gyerekek életkori sajátosságait is tükrözve érzelmeket megindító módon elevenítették meg a forradalom drámai és embert próbáló napjait. A látottak alapján a közönségben joggal alakulhatott ki az a vélemény, hogy a szereplők ismerik és tudják a 62 évvel ezelőtt történteket, értik, hogy miért válhatott a magyar nép a szabadság népévé. Ha valami, ekkor ez adhat számunkra bizakodást és reményt a jövőre vonatkozóan.

A felemelő és megindító műsort Illés Péter tagintézmény vezető beszéde zárta. Megköszönte Filvig Ágnes tanárnő rendezői munkáját, azt hogy ilyen színvonalasan és igényesen színpadra álmodta és rendezte az emlékműsort.

A megemlékező ünnepség a Szózat dallamával ért véget.

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


„Sió Iskolatáskák” ismét a Belvárosi Iskolában

szerző: Tóth Annamária
időpont: 2018.09.04.


 

Örömmel értesítjük Olvasóinkat, hogy ebben a tanévben is van 3 nyertes tanulónk a Sió pályázaton. Nyereményük egy-egy tanszereket tartalmazó iskolatáska, melyeket hétfőn, a tanévnyitó ünnepségen vehetnek át az alsós tagozatos diákok. Köszönjük Kákonyi Lászlóné Zsuzsa tanító néninek, hogy hat éve megtalálta ezt a pályázati lehetőséget. A pályázat feltétele, hogy 25 rajzot küldjünk be, melynek témája: „Adj tanácsot a Sió Vitatigrisnek, mivel, hogyan segítsen a gyerekeknek!” Várjuk a rajzokat :) Köszönjük! A nyerteseknek gratulálunk!

A nyertesek:

Farkas Martin 2.a, Barta Balázs Marcell 3.a, Cselik Ede Bálint 4.a osztályos tanuló.


 

uuÚjabb lehetőség!

szerző: Tóth Annamária
időpont: 2018.09.04.


 

Iskolánkban a KLIK Bajai Tankerülete és Kalocsa Város Önkormányzata támogatásával idén is lehetőség van amerikai származású angol anyanyelvi tanárhoz járni szakkörre, tehetséggondozásra. 
1992 óta - 5 év szünettel - az amerikai Central European Teaching Programmal Mary B. Rose irányításával - Portrland, Oregon, USA - és Vancsik Hajnalka - Magyarország - segítségével tudjuk biztosítani ezt a lehetőséget diákjainknak.

A 2018/2019-es tanévben Nicholas Andrew Taurus tartja a foglalkozásokat.

Minden érdeklődő diákot szeretettel vár óráin.

Jelentkezni az iskolában a titkárságon és a könyvtárban lehet.


Kedves Közalkalmazottak!

szerző: Tóth Annamária
időpont: 2018.09.04.


 

"A nevelő munkája olyan, mint a kertészé. A palántát a szülők hozzák. Az iskola másra nem vállalkozhat, csak arra, hogy felnöveszti a palántát. Megmunkálja a földet körülötte. Ösztönzi, hogy gyökerei táplálékot kapjanak. Félretolja, lenyesi a környezetéből mindazt, ami meggátolná, hogy a növekedéshez elengedhetetlenül szükséges fény elérjen hozzá. Olykor meg, ha erős a szél, a felnövekvő hajtást karóhoz köti, hogy derékba ne roppanjon. S egy idő után elveszi mellőle a karót - s ettől kezdve aggódva figyeli, most már távolabbról: vajon olyanná nőtt-e fel, amilyennek szerették volna. A hajtásból más felnőni nem fog, csak az, amit a szülők ültettek. De hogy majd önállóan is megkapaszkodjék, hogy egyenes törzzsel álljon, hogy megnyugtató, életet sugárzó legyen: felelős érte, aki ösztönöz, aki kertészkedik, aki a csenevésznek látszó hajtásra esetleg tápsót is tesz. Igen nagy a felelőssége az iskolának"

- Dr. Korzenszky Richárd bencés szerzetes gondolatai rámutatnak a pedagógusoknak a gyerekek nevelésében betöltött nélkülözhetetlen szerepére, a vele járó óriási felelősségre.

Minden kedves kollégának eredményekben gazdag tanévet, lelkes, tanuló diákokat kíván a

Közalkalmazotti tanács


És újra, meg újra elérkezik…

szerző: Kovácsné Papp Zsuzsanna
időpont: 2018.09.03.


 

És újra, meg újra elérkezik… Hiába halogatnánk, hiába berzenkedünk a reggeli ébresztő ellen…. Az Új Tanév mindig eljön!

Ma is megkezdtünk egyet. Reggel 8-kor egy iskolányi gyerek, néhány szülő és minden lelkes tanártársam társaságában köszöntöttük egymást, de különösen a kis elsősöket.. Igazgatónk frappáns beszédét türelmesen, sőt, figyelve ülték végig a kispadon, csendben, egyenesen állva hallgatták meg hazánk ünnepi dalait, a Himnuszt és a Szózatot és érdeklődő tekintettel kutatták a mellettük-mögöttük felsorakozó „nagyokat”. Vajon mi vár rájuk?

A nap végére kiderült, hogy móka, játék, barátságok, no meg tudás! Igen, kérnek belőle! Lelkesen szívják magukba az információkat, büszkén mosolyogva várják az újabb feladatokat, élményeket. Igen! Jó lesz velük dolgozni…

Boldog évkezdést Mindenkinek!! Kívánom, hogy hónapok múlva is ilyen szemekkel nézzetek Ránkl!

Minden tanító és tanár nevében mondom: Mindent megteszünk érte!


Kedves Diákok, Szülők és Pedagógusok!

szerző: Illés Péter
időpont: 2018.06.22.


Elérkezett az év azon pillanata, melyet már sokan vártak. Az idei tanév sok munkával telt, de büszkén mondhatjuk, hogy megérte az a sok befektetett energia és eredményekben gazdag tanévet zárhattunk.

Ezúton kívánok eseménydús nyári szünetet, sok pihenést és sok kalandot, amelyekről szeptemberben beszámolhattok, amelyekből erőt meríthetünk a következő tanév során is!

VAKÁCIÓ!

Tisztelettel:

Illés Péter

Tagintézmény-vezető

 

Kitűnő és jeles tanulók
Osztály
KITŰNŐ
JELES
1.a
Mészáros Erik
Farkas Martin
Vörös Nóra
Lehr Péter Dániel
2.a
Víz Gellért
Barta Balázs
   
Györgye Lara
   
Lakatos Ferenc Levente
Marton Korina
3.a
Kovács Lujza
Czár Napsugár Zsófia
Szépligeti Virág
Wiedner Máté
4.a
Ferencz Bence
Tóth Alisa Angelika
 
Kapitány Áron
 
Kapitány Petra
5.a
Bagó Nataniel Márk
Berta-Somogyi Máté
Kovács Anett
 
Lehőcz Milán
7.a
Holló Bianka
Roskó-Kovách Luca
Tóth András
8.a
Farkas Anna Erzsébet
Szabó Ajsa Zelmíra
Varga Zsófia

 

 


Kiváló tanulóink, felkészítő tanáraik díjazása

szerző: Holler Zoltán
időpont: 2018.06.18


 

Kalocsa város oktatási intézményeinek a 2017/2018-as tanévben legjobban teljesítő diákjai és tanárai számára rendezett ünnepséget a Szent István Gimnázium dísztermében Kalocsa Város Önkormányzata, a Bajai Tankerületi Központ és a Bajai Szakképzési Centrum. A kiváló tanulókat oklevéllel, beváltható könyvutalvánnyal, a Szalontai Cukrászdában beváltható utalvánnyal díjazták, míg a felkészítőknek díszoklevéllel köszönték meg kiemelkedő pedagógiai munkájukat.

 

Iskolánkból elismerésben részesültek a következő tanulók:

Tóth András 7. A osztályos tanuló tanulmányi versenyeken elért eredményéért dicséretet érdemel: Matematika tantárgyból megyei és területi fordulók 1. és 2. helyezéséért. Területi történelem versenyen csoporttársaival a 4. helyezést érte el. Irodalmi- és szavalóversenyen dicséretesen szerepelt. Tevékenyen részt vett az iskola irodalmi műsoraiban.

Császár Martin 7. A osztályos tanuló területi és megyei matematika versenyeken dicséretesen szerepelt. Megyei informatika verseny első, országos versenyen is kiemelkedő helyezést ért el.

Lehőcz Milán 5. A osztályos tanuló irodalmi versenyek aktív résztvevője, iskolai műsoron kiválóan szerepelt. Területi matematika versenyeken dicséretes eredményt ért el. Curie természetismereti vetélkedőn csapattag.

Kovács Lujza 3. osztályos tanuló terület költészet napi szavalóversenyen 1. helyezést ért el.

8. osztályos történelmi csapat - „Belvárosi apródok” Tagjai: Kisa Martin 8. A osztályos tanuló Szabó Ajsa 8. A osztályos tanuló Varga Zsófia 8. A osztályos tanuló Megyei történelem versenyen Baján 1. helyezést érték el.

Curie természetismereti – környezetvédelmi csapat tagjai, akik a területi vetélkedőn 1. helyezését érték el. Tagok: Szabadi Milán 6.A osztályos tanuló Roskó - Kovách Luca 7.A osztályos tanuló Holló Bianka 7.A osztályos tanuló Istella Renáta 7.A osztályos tanuló

Berta Somogyi Máté 5. A osztályos tanuló helyesíró versenyeken, természetismereti vetélkedőn kiemelkedően eredményt ért el csapatával. Közösségi munkája példamutató társainak.

Horváth Csenge 6. A osztályos tanuló atlétikai diákolimpia megyei döntőjében egyéni csúcsdobással kislabdahajításban korcsoportjában az összesített versenyen 5. helyezést érte el. Szorgalma, közösségi munkában kiemelkedő.

 

Iskolánkból a következő pedagógusok részesültek elismerésben:

Apród Péter sikeres, eredményes felkészítő munkájáért. Sportversenyek szervezésében aktívan vett részt, tanítványaival szép eredményt ért el a Diákolimpián. Munkaközösségvezetőként tevékeny feladatokat lát el, munkatársai megbecsülik.

Baksáné Tamás Gizella diákjai ebben a tanévben is eredményesen képviselték az iskolát a természetismereti tanulmányi versenyen.

Vörös Tiborné matematika, fizika tanulmányi versenyekre való lelkiismeretes felkészítéséért..

 


Ballagás a Belvárosiban

szerző: Bors János
időpont: 2018.06.17


 

Ballagási ünnepségre került sor iskolánkban péntek délután. A végzős tanulóink számára az utolsó osztályfőnöki óra kezdetét négy órakor jelezte a csengőszó.

A két osztályfőnök Halász Lászlóné és Kocsisné Somogyi Gyöngyi tanárnők közreműködésével egy nagy beszélgetés keretében elevenítették fel az elmúlt négy év emlékeit, emlékezetes pillanatait, természetesen nem megfeledkezve az alsó tagozatban eltöltött évekről sem. Ezt követő ünnepi menetben még egyszer végig vonultak az iskola folyosóján a szokásoknak megfelelő ballagási dalok éneklésével.

Az ünnepség a Szent István Gimnázium dísztermében folytatódott. A szülők és hozzátartozók jelenlétében a gyerekek felvonultak a színpadra és kezdetét vette az ünnepélyes búcsúzkodás, elköszönés. A végzős nyolcadikosok még egyszer utoljára megfogalmazták megható és tréfás formában azt, hogy mi is kötötte őket ehhez az iskolához, az iskola szellemiségét képező tanárokhoz. A búcsú melankolikus érzése, a jövőbe vetett hit bizakodása és a diákhumor egyszerre hatották át a gyerekek őszinte, mély érzelmektől átitatott gondolatait, üzeneteit, tanulótársaiknak megfogalmazott tapasztalatait.

Ezt az ünnepélyes zászlóátadás követte. Ezután Illés Péter tagintézmény-vezető köszöntötte a megjelenteket és látta el hasznos tanácsokkal a ballagó diákokat. Beszédében megköszönte a szülőknek azt a bizalmat, melyet a Belvárosi Iskola iránt érezve, erre az intézményre bízták gyermekeik oktatását és nevelését. Az igazgató úr ezután átadta a végzős diákok munkáját, teljesítményét elismerő okleveleket, majd a nyolcadikos évfolyam sikeres befejezését igazoló bizonyítványt.

Az ünnepség végén köszönetet mondott mindazoknak, akiknek a munkája nélkül ez az emlékezetes rendezvény nem jöhetett volna létre. Kiemelte a két végzős osztályfőnök, Halász Lászlóné és Kocsisné Somogyi Gyöngyi tanárnők munkáját, valamint háttérmunkát végző két hetedikes osztály és annak osztályfőnökeinek, Filvig Ágnes tanárnőnek és Holler Zoltán tanár úrnak a közreműködést.


2010-2018


"Találkozás és búcsúzás

az élet annyi csak,

Valaki jön, valaki megy,

S az emlék megmarad."

(Leonard Da Ung)

 

A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola

Belvárosi Általános Iskolája

végzős diákjai

 

8.a osztály

Osztályfőnök: Halász Lászlóné

 

Braun Richárd

Csupor Bence

Deák-Kósa Anabell

Deák-Kósa Dominik

Farkas Ádám

Farkas Anna Erzsébet

Góman Inez

Karajkó Zoltán

Kisa Martin

Matity Dorián

Nagy Zsombor Marcell

Romsics Ádám

Szabó Ajsa Zelmira

Szalatnay Gergő Péter

Vadász Mercédesz

Varga Zsófia

Vitéz Sára

 

8.b osztály

Osztályfőnök: Kocsisné Somogyi Gyöngyi

 

Baksa Balázs

Bognár Tibor József

Greksa Medárd

Jakab Szabrina Amanda

Kalányos Júlia Dalma

Kolompár László

Lakatos Vivien Vanessza

Pálosi Balázs

Szili Edit Ágnes

Vadász Mihály

Varga Alex

Virizlai József

 

 

 

 


DÖK nap a Belvárosiban

szerző: Apród Péter
időpont: 2018.06.08


Iskolánk felső tagozatos diákjai különböző programokon vettek részt.

Akik a sportosabb tevékenységeket helyezték előtérbe, azok pinpongozhattak és focimeccset játszhattak.

Az emeleten filmvetítések zajlottak, az ügyesebbek pedig előkészültek a ballagásra dekorációk készítésével, és a faliújságok díszítése is megújult.

A vizes sportot kedvelők a Vajas-parton töltötték a délelőttöt, a hagyományos SÁRKÁNYHAJÓ KUPA versenyein vettek részt.

A Belvárosi Sárkányölők csapatában főleg 5-6-os diákok húzták a lapátokat, a Belvárosi Tűzokádók legénységét főleg 7-8-osok alkották.

Az időfutamok során kialakult az egyenes kieséses szakasz párosítása. A Sárkányölők hatalmas küzdelemben fél mp előnnyel értek célba, ezzel bejutottak a legjobb 8 közé. A Tűzokádók nagy fölénnyel jutottak tovább.

A negyeddöntőkben a Sárkányölőknek a tavalyi győztessel szemben kellett kivívni a továbbjutást, ami sajnos nem sikerült, de ez a verseny nagyon jó lehetőséget adott az evezős tudás fejlesztésére. Mivel ez a csapat először vett részt ilyen nagy versenyen, ezért a 8 közé jutás nagyszerű teljesítmény volt részükről. A Sárkányölők negyeddöntője nagy küzdelmet hozott, de a végén kicsivel lemaradtak a továbbjutásról. Reméljük, mindenki jól érezte magát, egy jó közösségi élménnyel lett gazdagabb.

 


Osztálykirándulás 8.a

szerző: Halász Lászlóné
időpont: 2018.06.06


 

A 8. a osztály június 4- 5-én osztálykiránduláson vett részt a balatonboglári Kentaur Üdülőfaluban.

Az időjárás kegyes volt hozzánk úgyhogy minden betervezett programunk megvalósulhatott.A soft- csúzlizás után nagyon jól esett a Balatonban megmártózni. Délután kisvonattal néztük meg a várost, felmentünk a kilátóhoz is.Este foci, zene nagy beszélgetések!

A második napon meg kellett oldani egy egyiptomi rejtélyt, aztán vicces ügyességi játékok voltak. A buborékos sumoharc és a buborékfoci jól kiizzasztotta a játékosokat.Haza indulás előtt még egy bobozás is belefért!

Jól elfáradtunk nemcsak a játékok miatt -lehet ,hogy keveset aludtunk???!!! - de nagyon jól éreztük magunkat.

Emlékezetes lesz az utolsó együtt töltött kirándulás! Jó csapat voltunk ! A négy év alatt volt részünk sírásban , nevetésben, örömökben, kudarcokban.

Örökre megőrzöm a veletek töltött időt.

Kívánok mindannyiótoknak sikeres középiskolás éveket és hogy megvalósulhasson minden álmotok.

 


Kirándulni jó!

szerző: Vargáné Baranyi Katalin
időpont: 2018.05.29


 

Tanulmányi kiránduláson járt az első és második osztály május 25-én a Vízimadárparkban. Jó idő, kulturált helyszín, látnivalók, játékok sokasága várta a csapatot.

A helyszínen először bemutatót láthattunk-hallhattunk az emlősök és madarak világáról. Háziszárnyasok, egzotikus madarak életébe tekinthettünk bele. Az emlősök közül a rókáknál nemrég kölykök születtek, az apróságokat nagyon védték szüleik, így őket nem sikerült megpillantani, de rajtuk kívül szinte valamennyi emlős kicsinyével találkozhattunk. A lámák barátságosan, kíváncsi tekintettel figyelték látogatóikat. Láthattunk pampanyulat, másnéven marát, ami egy gyors, nyúlra és apró szarvasra egyaránt emlékeztető dél-amerikai rágcsáló. A lipicai lovakat csak megcsodáltuk, viszont a pónilovaglást kipróbálhatták a bátrabbak.

A helyszínen kiváló játszótér is várta a felszabadult gyerekeket. Önfeledten élvezték a trambulint, a futballpályát, a különféle szabadidős játékokat. A fűre terített plédeken hemperegve, egymással barátkozva kapcsolódtak ki ezen a remek napon.

Élményekkel és ismeretekkel teli, igazi gyerekbarát nap volt!

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


 

Társadalmi érzékenyítés egymásra épülő akcióprogramokkal

szerző: Lengyel Lívia
időpont: 2018.05.25


 

Iskolánk 6. b osztályos tanulói 2018. május 25-én részt vettek a Nebuló Általános Iskola által szervezett társadalmi érzékenyítést szolgáló jó gyakorlat továbbadása – Rendkívüli Kihívások Napja című programsorozaton.

10 iskolából érkeztek osztályok és pedagógusok a már 7 éve nagy sikerrel folyó rendezvényre, amelynek lényege, hogy a tanulók forgószínpad-szerűen különböző játékos állomásokon szerezzenek saját élményű tapasztalatokat a fogyatékkal élő személyek életéről, a megfelelő segítség módjáról. A Nebuló iskola célja, hogy tanulói ne elszeparálva éljenek, tanuljanak, hanem minél több területen bekapcsolódhassanak a többségi társadalom életébe.

A programsorozat 10 állomásból állt és a kísérő pedagógus mellett minden csoportot egy helyi iskolás gyerek segítette, így a diákok között baráti kapcsolatok is kialakulhattak. Az állomásokon megismerkedhettek különböző hangszerekkel; kerekesszék és mankó használatával; a vakok tájékozódási problémáival; szájjal festéssel; elsősegély nyújtással. Az érzékenyítés része volt egy filmvetítés is a bántalmazásról, ami után a gyerekek megoszthatták a gondolataikat, érzéseiket és megoldásjavaslataikat. Ültettek virágot, biciklizhettek akadálypályán, zsíroskenyeret ehettek tízóraira.

Zárásként a nap eseményeit nézhették meg kivetítőn, majd minden gyereket és pedagógust pizzával láttak vendégül. Az elkészült rajzokat, alkotásokat, virágcserepeket minden csoport elhozhatta, hogy a saját osztálytermét díszítse ezekkel, emlékezve erre a napra.

Köszönjük a Nebuló Iskola tanárainak és diákjainak, hogy megszervezték, és megvalósították ezt az élményekkel, érzésekkel gazdag, elgondolkodtató programsorozatot.

Gratulálunk a szervezőknek.

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


Közeleg a vakáció

szerző: Takácsné Hajdu Katalin
időpont: 2018.05.24


 

A tanév második felében két emlékezetes programunk volt. Április-májusban úszásoktatáson vettünk részt, amelyen a negyedikesek örömmel és nagy kitartással tanulták a legfontosabb úszásnemeket. Köszönjük Dani bácsinak a türelmet és a sok bátorítást!

Május 18-án tanulmányi kirándulásunk a Mecsekbe vezetett. Abaliget cseppkőbarlangja felejthetetlen élmény volt a gyerekeknek. A Denevérmúzeumban hasznos információkat kaptunk a Magyarországon élő fajokról, szokásaikról és a hozzájuk fűződő babonákról.

A Pécsi Állatkertben testközelből találkoztunk a hazai és egzotikus állatokkal, s a gyönyörű környezetben még játékra is jutott idő.

A program a Zsolnay- negyedben folytatódott, ahol a Varázsórán a fizika érdekes és mulatságos törvényszerűségeivel ismerkedtünk. Ezután a Planetárium "Helyünk a világegyetemben"című előadását láttuk-hallottuk.

Rövid városnézés után fagyizással búcsúztunk ettől a tartalmas, vidám naptól.

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


Anyák napja az első osztályban

szerző: Vargáné Baranyi Katalin
időpont: 2018.05.19


 

Május 17-én, a készülődés izgatott napjai után álltak a legkisebbek ünnepi műsorukkal az édesanyák, nagymamák, apukák, nagypapa elé. Bátran, jókedvűen szerepeltek családtagjaik előtt. Az előadott versek, dalok mind-mind a gyerekek egyéniségéhez igazodtak, kifejezték az anyukák és nagymamák iránt érzett szeretetüket.

Mindenki saját készítésű ajándékkal és virággal lepte meg hozzátartozóit. A meghatottság és köszönet szavai után legtöbben a város cukrászdái felé indultak, ahol tovább folytatódott az együtt eltöltött örömteli idő.

„Be szép verset mondtál, lelkem,

be jó is vagy, kicsi szentem!"

S nyakam köré fonva karját

ünnepeltük anyák napját.”

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


 

Atlétika versenyen jártunk Kecskeméten

szerző: Apród Péter
időpont: 2018.05.14


 

Május 4-5-én folytatódott az atlétikai diákolimpia pályabajnokságának sorozata, immáron a második fordulóval, a megyei döntővel. A kalocsai versenyen legjobban szerepelt tanulóinkat vittük el Kecskemétre, ahol mindenki igyekezett a legjobb eredményét túlszárnyalni.

Az első napon az egyéni versenyeket rendezték. 100 méteres síkfutásban Vadász Mihály (Belváros) nem jutott döntőbe, viszont Tóth Patrik (Kertváros) finalista lett, ahol kiváló futással a megyei 5. helyezést szerezte meg. Távolugrásban Romsics Péter idei legjobbjától 1 méterrel elmaradva a 10. helyen végzett. Egyéni csúcsot dobott Horváth Csenge (Belváros) kislabdával, a 42,90 méter az 5. helyre volt elég. Legjobb eredményt Varga Loránd érte el a 300 méteres síkfutásban, aki a 3. helyen végzett. Kiváló időt futott a 4X100-as fiúváltó, az 53,1 másodperces idejük a negyedik helyezést jelentette számukra. A váltó tagjai voltak Tóth Patrik és Varga Lóránd (Kertváros) és Vadász Mihály, Romsics Péter (Belváros).

A második nap az összetett csapat és egyéni versenyekkel folytatódott a verseny. A 3. korcsoportos lány csapatunk Horváth Csenge (Belváros), András Gerda, Székely Lili, Rideg Szonja, Kovács Dominika (Kertváros) összeállításban javított eredményén, a végső összesítésben a 7. helyen végzett. A 4. korcsoportos fiúk a 8. helyen végeztek, tagjai Vadász Mihály, Romsics Péter, Virizlai József (Belváros), Tóth Patrik, Varga Loránd, Kocsis Tamás (Kertváros) összetételben.

A versenyre Deák Marianna és Apród Péter készítette fel és kísérte el a gyerekeket.

 


Édesanyák köszöntése

szerző: Takácsné Hajdu Katalin
időpont: 2018.05.09


 

Iskolánk egyik szép hagyománya az Édesanyák köszöntése.

A 4.osztályosok május 7-én hívták vendégségbe az anyukákat, nagymamákat. Nagy izgalommal készültünk a neves eseményre,szépen díszített teremmel, ajándékokkal, virággal vártuk őket. Lázár Ervin A Négyszögletű Kerek Erdő című meséjének egyik humoros, kedves jelenete a szeretet fontosságáról szól, s az előadás igazán sikeres színészi teljesítmény volt a gyermekek részéről. Ezután az édesanyákhoz írt fogalmazásokat mondták el, miközben a négy év fotói villantak fel, bemutatva az osztály életét a kezdetektől.

A műsor zárásaként versekkel köszönték meg a szerető gondoskodást.

Iskolánk pedagógusai nevében kívánunk minden Édesanyának, Nagymamának sok boldogságot, jó egészséget!

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)

 


Tanulmányi kirándulás Budapesten

szerző: Filvig Ágnes
időpont: 2018.04.28


 

2018. április 20-21-én kétnapos tanulmányi kiránduláson vettünk részt Budapesten. Már az indulás is izgalmas volt számunkra, hiszen távolsági járattal utaztunk. A Népligetnél leszálltunk és metróval a Holokauszt Emlékközpontba vezetett utunk. Rendhagyó irodalomórán vettünk részt, amelynek témája Radnóti Miklós költészete volt. Három csoportban oldottuk meg a feladatokat. Így mélyítettük el a költő életútjáról ismereteinket.

A hangulatos óra után megtekintettük a múzeum kiállításanyagát. Megdöbbentő élmény volt, átéreztük Radnóti sorait: „Oly korban éltem én e földön, mikor az ember úgy elaljasult, hogy önként, kéjjel ölt, nemcsak parancsra, s míg balhitekben hitt s tajtékzott téveteg, befonták életét vad kényszerképzetek.”

Utunk következő állomása a szállás elfoglalása volt. Földalattival, villamossal, metróval, trolival közlekedtünk. A Baroque Hostel épülete, szobáinak elhelyezése, berendezése elvarázsolt bennünket. Igazi dédnagymama idejéből itt megmaradt szekrényből lehetett átjutni egyik szobából a másikba. Csomagjainktól megszabadultunk és folytattuk kirándulásunkat.

A rakpartra mentünk. Menetrendszerinti hajóra szálltunk. Gyönyörködtünk a Duna parton elhelyezkedő látványosságokban. Jó volt látni, hogy Európa legnagyobb nemzetközi folyója osztja szét a várost. Hidak, épületek kétezer éves történelmünkről beszélnek. Éreztük a friss nyárias szellőben a város nyüzsgő hangulatát.

Délután a Terror Háza Múzeumban mentünk. „A múltat be kell vallani.” József Attila szavai igazolták élményeinket. A 20. században a magyar történelem két szégyenteljes és tragikus korszakát valóban mindenkinek meg kell ismerni. A terror egykori háza ma azt példázza, hogy a szabadságért hozott áldozat nem hiábavaló, hiszen a szabadság és a függetlenség erői kerültek ki győztesen. Este Jókai Mór A bolondok grófja színdarabot láttuk az Új Színházban. Énekes, bohókás két felvonásos mű, rendkívül szórakoztató vígjáték békebeli hangulatot varázsolt.

Az előadás után az éjszakai Budapest fényeiben gyönyörködve végigsétáltunk a főváros legszebb sugárútján, az Andrássy úton. Vajdahunyad vár fényeit is láttuk.

A Millenniumi emlékmű a magyar történelem 14 neves személyiségének szobrait próbáltuk memorizálni. Honfoglaló vezérek szoborcsoportja előtt fényképezkedtünk.

A szombati kirándulásunk is kedvezően alakult, hiszen ragyogó nyárias napsütésre ébredtünk. Bőséges és fenséges reggelink elfogyasztása után Gül baba türbéjéhez mentünk, a „rózsák atyjának” síremlékéhez. Felújítási munkálatok miatt még nem látogatható, de kívülről megcsodálhattuk a bimbózó rózsakertet.

A Budai Vár lépcsői is az elmúlt évszázadok történelméről tanúskodnak. Hosszú sétát tettünk a várban, ismerkedtünk a középkori eredetű műemlékekkel. Budapest teljes panorámájában gyönyörködtünk. A Kossuth térre villamossal, metróval mentünk. Nagyon vártuk, hogy bejussunk a Parlamentbe. A téren fúvószenekarok találkozója volt, akik különböző díszes egyenruhában koncertet adtak. Az Országház a világ harmadik legnagyobb parlamentje. Idegenvezető mutatta be Steindl Imre által tervezett épületet. Meghatódva álltunk a lépcsőházban, hallgatva az ismertetést. Jártunk az ülésteremben, a kupolacsarnokban, megtekintettük a Szent Korona és a koronázási jelvények kiállítását, oldalfolyosókon láttuk a szivartartókat, benézhettünk a társalgóba. Ebédelni egy bevásárlóközpontban mentünk. Mindenki kedvenc menüjét választotta, üdítővel.

Köszönjük a Belvárosi Nebulók Alapítványnak és támogatójának a lehetőséget, hogy ingyenesen részt vehettünk a kiránduláson. Köszönjük Tóth Annamária tanárnő szervező munkáját és Apród Péter, Filvig Ágnes pedagógusoknak a felkészítést, a kísérést. A kirándulás emlékezetes marad számunkra.

Köszönjük:Horváth Csenge, Pécsi Martina, Simonics Dzsenna, Szabadi Rita, Holló Bianka, Istella Renáta, Lengyel Lilla Julianna, Pál Emese, Roskó-Kovách Luca, Bagó Patrik, Tóth Zalán, Tóth Zétény, Török Krisztofer, Szoldatics Bence, Romsics Ádám, Vadász Mercédesz.

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


 

Ünnepi műsor

szerző: Bors János
időpont: 2018.04.28


 

Már hagyománynak tekinthető, hogy iskolánk a tavasz megérkezését egy kulturális műsorral köszönti. Erre a hangulatos délutánra április 27-én került sor, helyszínét pedig Kalocsa város színháza biztosította.

A rendezvényt Illés Péter tagintézmény-vezető nyitotta meg. Elsőként az alsó tagozatosok léptek fel egy klasszikusnak is tekinthető számmal, melyben a macska-egér kapcsolat bonyolult és kibékíthetetlen voltát mutatták be. Ezután két, angol nyelven előadott produkció következett. A gyerekek egy angol és egy amerikai dalt adtak elő nagy átéléssel és meggyőző erővel.

Őket az 5.b osztályosok követték. Műsorszámukkal a lusta diák filozófiáját emelték égi magasságokba. Az 5.a osztályosok jelenete a tanórák és a vidám szünetek felejthetetlen hangulatát idézte meg. A vidám tanórai életképeket a 6. a osztályosok gimnasztikai elemeket is felvonultató dinamikus vadnyugati, cowboy tánca követte. A 6. b osztályosok Weöres Sándor versét alapul véve egy elképzelt majomvilág jellemzőit mutatták be zenés, táncos produkciójukkal . Ezt egy történelmi életkép követte, amit a 7.b-sek adtak elő, emléket állítva 1848 szabadságharcos hőseinek. A hősiesség és önfeláldozás, a barátság és a közös ügyért történő küzdelem gondolatát folytatva a 7.a osztályosok Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényéből készült musical egyes részleteit adták elő. A 8.a-sok egy lábbáb- show- val rukkoltak elő. A ritmusos zenére egy spanyol táncot roptak, majd hirtelen veresegyházi asszonykórussá átváltozva a Rolling Stone közismert slágerére,a Honky Tonk Womenre adták elő össztáncukat. Végül a 8. b osztályosok következtek. Mindenünk a zene és a tánc mottóját komolyan véve a Fitdance Havanna számára készített formációjukkal lepték meg a nézőközönséget. Közben tájékoztatást kaphattuk arról, hogy a városi, valamint a területi költészet napja alkalmából rendezett szavalóversenyeken ki mindenki jeleskedett, tanulóink milyen eredményt értek el, öregbítve iskolánk jó hírnevét.

A rendezvény végén igazgató úr értékelte a látottakat. Kiemelte, hogy a közös kulturális élmény milyen erős közösségformáló erő. A felkészülés láza, majd a méltán elért siker a résztvevők közötti kötelék erősödését, az összetartozás tudatának elmélyítését eredményezi.

Végezetül köszönetet mondott mindazoknak, akiknek a munkája nélkül ez a szép, felejthetetlen és élményt adó délután nem jöhetett volna létre.

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


Atlétika diákolimpia városkörzeti döntő

szerző: Apród Péter
időpont: 2018.04.25


 

Április 24-én szerveztük az atlétikai pályabajnokság városkörzeti döntőjét, melyen a városi és vidéki iskolák legügyesebb sportolói vehettek részt.

Az egyéni és összetett csapatverseny mellett versenyszámonként is értékeltük a sportolókat, ezért a legügyesebbek akár több érmet is nyerhettek.

A Fényi Gyula Általános Iskola ezúttal a felső tagozatos diákokkal vett részt a versenyen, minden tagiskola indított csapatokat.

Aranyérmes lett a III. korcsoportos lány csapat (András Gerda, Székely Lili, Molnár Fruzsina, Geiger Luca, Kovács Dominika), a IV. korcsoportos lánycsapat (Oláh Emese, Oláh Virág, Tóth Panna, Holló Vivien, Horváth Fanni), Horváth Fanni kislabdahajításban és 100 méteres síkfutásban, Holló Vivien távolugrásban, Kovács Dominika 100 méteren, András Gerda távolugrásban, Horváth Csenge kislabdahajításban, Romsics Péter kislabdahajításban, súlylökésben és távolugrásban.

A részletesebb eredményeket a suliolimpia oldalon találjátok.

A tagiskolákból összeállított csapatok vehetnek részt a megyei döntőn, amely május elején lesz Kecskeméten.

 


Séta kékben

szerző: Takácsné Hajdu Katalin
időpont: 2018.04.25


 

A tavaszi szünet utáni első tanítási napon a Nebuló EGYMI hívására kékbe öltözve és kék lufikkal indultunk az Érsekkertbe.

Ezen a napon autista társainkra irányult a figyelem, hiszen április 2-a az autisták világnapja.

Kicsik és nagyok, ovistól a felnőttekig vidám beszélgetéssel, ismerkedéssel sétálták végig az Érsekkert sétányait, hogy végül a dombon útnak indítsák a kék lufikat, majd az emlékül kapott szalagokkal, idézetekkel, érzékenyítő gondolatokkal térjenek vissza iskoláikba.

 

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


 

Suliolimpia röplabdatorna 2018

szerző: Apród Péter
időpont: 2018.04.23


 

A Kertvárosi tornatermeiben szervezte meg Deák Marianna tanárnő a tanév soron következő suliolimpia versenyét, a röplabda tornát.

Két korosztály versengett a minél jobb helyezésekért, fiúk és lányok vegyesen alkották a csapatokat.

A 3. korcsoportban csak két csapat indult, a Belváros és a Kertváros két mérkőzést lejátszott egymás után. Az első mérkőzésen a Belvárosi fölényesen nyert, viszont a második meccsen, ha kis különbséggel is, de a Kertváros visszavágott. Összesítésben első lett a Belváros, második a Kertváros.

A 4. korcsoportban három csapat mérte össze tudását. A mérkőzések kétszer 10 percig tartottak és az győzött, aki több pontot szerzett. Ebben a kategóriában még nagyobb volt a Belvárosi fölénye, mindkét mérkőzését nagy pontkülönbséggel nyerte. A Kertváros legyőzte a Szakmár csapatát, így megszerezte a második helyet.

A jó hangulatú verseny elérte legfontosabb célját: minden résztvevő jól érezte magát, miközben sokat fejlődött a röplabda tudása.

Eredmények:

3. korcsoport

Belváros – Kertváros 3 : 0 visszavágó: Belváros – Kertváros 2 : 3

Összesítésben: Belváros – Kertváros 5 : 3

Végeredmény:

1. Belváros

(csapattagok: Kardos Alexandra, Horváth Csenge, Koncz Roland, Kapitány Bánk, Szabadi Milán)

2. Kertváros

 

4. korcsoport

Belváros – Kertváros 47 : 23 (23:10, 24:13)

Belváros – Szakmár 54 : 14 (26:9, 28:5)

Kertváros – Szakmár 36 : 30 (19:14, 17:16)

Végeredmény:

1. Belváros 4 pont

(csapattagok: Deák-Kósa Anabell, Farkas Anna, Holló Bianka, Deák-Kósa Dominik, Varga Alex, Tóth András)

2. Kertváros 2 pont

3. Szakmár 0 pont

A szakmári csapatot Kapitány Richárd, a kertvárosit Deák Marianna, a belvárosit Simon János és Apród Péter készítette fel a versenyre.

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


Költészet napja a Belvárosiban

szerző: Kocsisné Somogyi Gyöngyi
időpont: 2018.04.12


 

A reggeli becsengetés után rendhagyó módon az iskola udvarán gyülekeztek az osztályok közös versmondáshoz. Nagy magyar költőink egy-egy versével készültek József Attila születésnapjának megünneplésére. Az alsó tagozat József Attila, az 5. osztály Petőfi Sándor, a 6. osztály Arany János, a 8. osztály szintén József Attila egy-egy versét mondta el kórusban. Így emlékeztünk meg a költészet napjáról.

Folytatásként a hagyományos hartai költészetnapi szavalóversenyen vett részt iskolánkból 3 tanuló.

Eredményeink:

Kovács Lujza 3-4. osztályosok közül 1. helyezést,

Kapitány Bánk 5-6. osztályosok közül 3. helyezést,

Holló Bianka 7-8. osztályosok közül 1. helyezést ért el.

Gratulálunk nekik és a felkészítőknek: Ék Évának, Filvig Ágnesnek!

 

 


Kerékpáros verseny

szerző: Lengyel Lívia
időpont: 2018.04.12


 

A Kalocsai Rendőrkapitányság idén is megrendezte a már hagyománynak számító Kerékpáros Közlekedési Versenyét. A vetélkedőnek a Kertvárosi Iskola adott otthont.

Iskolánkat alsósok és felsősök is képviselték.

A 8. osztályból: Matity Dorián Deák – Kósa Dominik és Romsics Ádám

A 4. osztályból: Dusnoki Ervin - Kapitány Petra - Kapitány Áron - Szabadi Réka és Ferencz Bence

A 3. osztályból: Kovács Lujza - Szépligeti Virág - Wiedner Máté - Cselik Ede és Greksa Gergő.

Az ügyességi versenyen kívül - ami akadálypályából állt - az elméleti tudásukról is számot kellett adniuk.

Az összesített eredmények után az alsósok közül Cselik Ede 2. helyezést ért el. A felsős fiúk is csak hajszálnyira maradtak le a dobogóról.

Gratulálunk a versenyzőknek, és reméljük, jövőre is megmérettetik magukat!

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)1.nap
Képgaléria megnézése
2.nap
Képgaléria megnézése
3.nap
Képgaléria megnézése
4.nap
Képgaléria megnézése
5.nap
Képgaléria megnézése
6.nap
Képgaléria megnézése
7.nap

Képgaléria megnézése

  fotókat készítette: Holler Zoltán  

  1. nap

A reggeli izgalmak után késéssel elindultunk Kalocsáról.

Békéscsaba-Méhkerék úton haladtunk a határhoz. A határnál nagy izgalmakban van volt részünk, de a váratlan problémát a kormányhivatal segítségével megoldottuk és átléphettük a határt.

Kirándulásunk első állomása Nagyszalonta volt, ahol a Csonka torony múzeumát tekintettük meg. Az interaktív kiállítást élveztük. A rendhagyó irodalomórán élmélyítettük Arany Jánostól tanult ismereteinket.

Utunk a Királyhágó felé tartott. Itt megálltunk és gyönyörködtünk a táj szépségében.

Bánfihunyadnál megcsodáltuk a furcsa építményeket, lakóházakat.

Tordai hasadékoz kapcsolódó monda szerint Szent László hagyta patkóinak nyomát a hegyoldalban.

Kicsit későn érkeztünk Székelyudvarhelyre, fáradtan, de a holnapi napot nagyon várva tértünk nyugovóra.


2. nap


A reggeli után magunkhoz vettük úticsomagjainkat.

Csikszereda után a Csíki medence havas tájaiban gyönyörködtünk. Szent Annáról szóló mese után megérkeztünk a csodálatos helyre, a befagyott tó látványa mindenkit elkápráztatott. Elsétáltunk a kápolnához ami már zarándokhely lett. Sajnos a Mohos láp az időjárás miatt nem volt látogatható. A következő állomás Kézdivásárhely volt. Gábor Áron szülővárosában megtekintettük ágyúöntő szobrát. Nyerges-tetőn egy rendkívüli történelemórát hallgattunk az 1848-49-es szabadságharc ütközetéről. A kopjafás zarándok helyen megemlékeztünk az elhunyt székely katonákról.

Vidáman és jókedvűen érkeztünk a szállásunkra és jó étvággyal fogyasztottuk el a finom vacsorát (RÁNTOTT HUSIT!)


3. nap


A reggeli után, kirándulásunk első helyszíne a Zetelaki víztározó volt. A Küküllő vízgyűjtője festői tájában gyönyörködtünk.

Libán-Sikkaszó településén keresztül haladtunk, itt fedezzük fel Sütő András hétvégi alkotó házát.

Gyergyószentmiklós, Pongrác-tető után leértünk a Békás patak útvonalát követve a Gyilkos-tóhoz. Megdöbbenve tapasztaltuk hogy a tó teljesen befagyott. A fenyőcsonkok zúzmarás fái meredtek az ég felé. Az áprilisi időjárás komolyan vedte a tréfát, hiszen a havas szurdok látványa félelmetesen gyönyörű volt. A kemény tél még a tavaszi hónapban is megmutatta magát.

Az Oltárkő látványa után a Pokol kapuján átjutva az Ördög katlanban sétálva követtük a patak folyását. Ebédre kürtőskalácsot kaptunk. Ez mindenkinek kellemes meglepetés volt.

A Medve-tó körül felfedeztük a Sóút tanösvényét. Sétálva ismerkedtünk a természet szépségeivel. A századfordulón épített villasoron át a parkban Petőfi szobrát is felfedeztük. (Vajon itt is járt a költő?)

Parajdi sóbányában több mint 100 lépcsőfokon lefelé haladva érkeztünk a föld alá. Önállóan felfedezhettük a bánya titkát. Kápolnát, múzeumot, játszóteret kipróbálhattuk.

Ez a nap is nagyon tartalmas volt.


4. nap


Mai napunk első útja Fehéregyháza felé vezetett. Az utunk során a településeken láthattuk a székely emberek kézműves termékeit. Kosarak, seprűk dekoráltàk a házak kerétéseit.

Nagygalambfalván, Kisgalambfalván áthaladva emlegettük Kányádi Sándort aki itt született. Ispán-kútnál lévő emlékhely jelezte, hogy ezen helyszínen volt a segesvári csata 1849. július 31-én. Petőfi Emlékmúzeumban filmet néztünk a szabadságharc költőjéről. A kiállító teremben láthattuk képeken a költő életútját, verseit. A segesvári csata makett asztala jelezte, hogy zajlott az ütközet. Az udvaron megkoszorúztuk az emlékszobrot és elszavaltuk a Nemzeti dalt.

Kirándulâsunk következő állomása Nagy-küküllő völgyében lévő Segesvár volt. A vár falát megmászta jutottunk a vár területére. Megcsodáltuk az Óra-tornyot, a Csizmadia-tornyot, a Szabó-tornyot. Még Dracula szülőházát is láttuk. Hangulatos várudvarban sétálva megmásztuk a fából készült diáklépcsőket. (Ezzel teljesítettük a testnevelés óránkat. Magunkon tapasztaltuk a mozgás, energia megtakarítást. Lehet hogy ilyen egy fogyi tábor?)

Székelykeresztúron megismertük Kalocsa testvérvárosának hírességeit. Jártunk a Molnár István Múzeumban. Gyárfás - kúriában a körtefánál elhelyeztük koszorúnkat. "Haldoklik az öreg tanú

Petőfi vén körtefája

Azt beszélik ő látta volt

Verset írni utoljára"

(Kányádi Sándor)

A város főterén a Petőfi szobor ismét bebizonyította számunkra, hogy ezen a vidéken is mennyire tisztelik a költőt. Székelykeresztúr városa finom ebéddel köszöntött bennünket.

Korondon a fazekasok termékeiről híres vásársoron végre elkölthettük a saját pénzünket.

Farkaslakán Tamási Áronra az erdélyi íróra emlékezve megkoszorúztuk az emlékparkban található sírját.

“Törzsében székely volt,

Fia hunjának hűséges szolgája bomlott századának.”

(Tamási Áron)

Nyikó-völgyén keresztül haladva átéreztük mit érezhetett Ábel amikor a rengetegben bolyongott.

Napunk utolsó állomása Orbán Balázs sírjának meglátogatása volt. A ,,Legnagyobb székelyhez" a szabadtéri székelykapu múzeumon keresztül jutottunk fel a domboldalra. Lefelé haladva az egyik társunk medvévé változott, lecsúszott a sárba.

Ezt a napot is élveztük.


5. nap


A bőséges reggeli után a Gyimesi-hágón keresztül elértünk az 1000éves határhoz. A Gyimesi-szoros látványa mindenkit lenyűgözött. Rákoczi-vár romjainak lépcsőin bandukolva elképzeltük azt a székely huszárt,aki lovával felbaktatott a várba, épségben le is érkezett onnan. Ezzel bizonyította ügyességét, bátorságát. Felérkezve a meredek sziklafalon elénk tárult Gyimesközéplok,Gyimesfelsőlok,Gyimesbükk. Láttuk a vasutat, amelyen zarándokvonat halad búcsú idején Csíksomlyó felé. Éreztük, hogy, "Ég a nap melegtől a kopár szík sarja". A szabadban tízóraiztunk.

Kirándulásunkat folytattuk a Csíki-medencében. Meghallgattuk a Maros és Olt folyókról szóló tündérmesét. Csíkcsicsó határában gondoltunk Szakállas Ábelre, aki ebből a faluból indult a Hargitára.

A Csíksomlyói kegytemplom híres búcsújáróhely. A templomban megnéztük a Csíksomlyói Mária szobrát. A domboldal megmászásakor elzarándokoltunk ahhoz a szabadtéri oltárhoz, ahol a búcsújárók a misét hallgatják. Gyönyörködtünk a táj szépségében. Elmentünk a legrégebbi kápolnához is. A tavaszi időt kihasználva a sífelvonó mentén jöttünk le a nyeregről. Még hógolyóztunk is. A meredek szakaszról épségben érkeztünk le.

A mai napon is mozgásunkkal teljesítettük a szabadtéri testnevelés óra követelményeit. Szomjunkat a borvíz elfogyasztásával enyhítettük. (Ma senki nem esett a sárba, csak a hóban hempergett egy kicsit).

Megmaradt energiánkat esti sportolással merítettük ki. Csapatbajnokságot rendeztünk egymással. Mai napunk is emlékezetes marad.


6. nap


Bőséges reggelink elfogyasztása után igazi székely vándor módjára tarisznyánk helyett hátizsákba raktuk elemózsiánkat és elindultunk a szászok földjére.

Erődtemplomok, gólyafészkek látványa után az Olt folyó partján fekvő Fogaras tárult elénk. Valamikor az erdélyi fejedelmek Bethlen Gábor és Apafi Mihály idején virágzó város volt. A századfordulón a gimnáziumot Mikszáth Kálmán író közbenjárására építették aki a város képviselője volt. Babits Mihály itt volt gimnáziumi tanár.

Messziről a Fogarasi-havasok látvànya tárult elénk, a Déli- Kárpátok hegylánculatának 2544 m magas kristályos hegysége. Csúcsait hó fedte.

Izgatottan vártuk a felvonót , eszünkbe jutottak Petőfi Sándor szavai: "Mit nekem te zordon Kárpátoknak fenyvesekkel vadregényes tája, tán csodállak ám de..." Mi álmukban sem képzeltük, hogy ilyen látvány tárul elénk felérve a felvonóval. Az egész vidéket hó borította. A fagyos szél sem vette el a kedvünket, és jót birkóztunk, játszottunk, fürdettük egymást a téli évszak által meghatározott csapadékban.

Utunk során a mai nap fokozta az élményeink csúcsát.


7. napA hajnali ébredés után szobánkat átadva buszra szálltunk.

Vajdahunyad vára felé vettük az irányt. Ismerős tájakon jártunk hiszen Segesvárig megtettünk előző napokban ezt az utat. Az Olt és a Maros folyó hűséges társként követett bennünket. A Déli-Kárpátok hófödte csúcsát is láttuk egy darabig a Szászok földjén. Hunyadiak ősi területére érkezve már a helységtáblánál megpillantottuk a törökverő kormányzó várát. A vár udvarba érve megtekintettük a gótikus és reneszánsz építészeti stílusokat. Jártunk a lovagteremben és a kőtárban. A várfalon sétálgatva elképzeltük, milyen életet élhettek a Szilágyiak és a Hunyadiak.

Déva váráról a balladát megismerve és a látványt megtekintve hihetetlen, hogy a meredek sziklára várat építettek. Erődítmény már az ókorban is állt. A tatárjárás után IV. Béla várat építetett. Romjai tanúskodnak arról, hogy a századok csatáiban fontos katonai központ lehetett. A sziklára a várhoz felvonóval mentünk fel. A magasból Hunyad megye panorámájában gyönyörködtünk a tavaszi napsütésben.

Maros folyó fel-fel bukkant utunk során és Aradig kísért bennünket.

Határon sikeresen áttérve, élményekben gazdag kirándulásunk során megértettük Tamási Áron gondolatait.

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne".

Szüleinknek, barátainknak lesz mit mesélni Tündérországról-Erdélyről!

Epilógus (Évfolyamunk verse)

Szent Anna, Gyilkos-tó és Fogaras.

Ez volt az álmom, hogy eljussak oda,

Hol hűséges székely él,

hol tündérekről hősökről mesél a szél.

Köszönjük iskolánknak, tanárainknak azt hogy a Határon túli pályázatot megnyerve megszervezték ezt a tanulmányi kirándulást!

7. évfolyam diákjai (akiknek az idei évben meghosszabbodott a tavaszi szünet).

 


 

Történelem versenyen jártunk Baján

szerző: Apród Péter
időpont: 2018.03.23


 

Meglehetősen hosszú múltra tekint vissza a bajai Türr István Szakközépiskola által rendezett történelem verseny, melyen iskolánk tanulói mindig nagyon jó eredményeket értek el.

Az idei versenykiírásban nem is lehetett volna más a téma, mint a reformáció, amelyet Luther Márton indított útjára 1517. október 31-én 95 pontból álló kiáltványának kiszögezésével és amelynek az 500 éves évfordulóját ünnepeltük nemrég.

A két írásbeli forduló alapján 9 csapat jutott a döntőbe, köztük a Belvárosi apródok elnevezésű csapat, amelynek tagjai Varga Zsófia, Szabó Ajsa és Kisa Martin voltak és a Holló Bianka, Császár Martin, Tóth András alkotta Belvárosi bibliások nevű csapat.

Előzetesen egy szituációs játékot kellett megtanulnunk. Az apródok Szervét Mihály megégetését, a bibliások Luther búcsúcédulák elleni fellépését dolgozták fel egy jelenetben.

A lebonyolítás a korábbi versenyekhez képest lényegesen más volt, hiszen forgószínpad szerűen, különböző állomásokon oldották meg a feladatokat a csapatok. Volt totó, kép és zene felismerés, keresztrejtvény, hiányos szöveg kiegészítése, igaz-hamis, idézetek felismerése, szókirakó játék.

A szituációs feladatra mindkét csapatunk a maximális 10 pontot kapta. A verseny nagyon szorosan alakult, az első három helyezett között mindössze 1-1 pont döntött. Varga Zsófiék (8.a) a nagyon előkelő harmadik helyen végeztek, Holló Bianka csapata (7.a) pedig alig lemaradva a negyedik lett.

Mindkét csapatot Apród Péter készítette fel a versenyre. Nagyon sokat köszönhetünk Filvig Ágnes tanárnőnek, aki a szituációs feladat sikerében nagy részt vállalt. Köszönjük Halász Lászlóné tanárnőnek, hogy segített a díszlet elkészítésében.

 

Eredmények:

 

1. Visszatérők 66 pont

2. Eperföldi barátok 65 pont

3. Belvárosi apródok 64 pont

4. Belvárosi bibliások 60 pont

5. Ad astra per aspera 51 pont

6. Re-farmerek 49 pont

7. Epertérkép 46 pont

8. Eperföldi flotta 38 pont

8. Eperkék 38 pont

 

Gratulálunk a versenyzőknek!

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


Szavalóverseny

szerző: Bekéné Holler Nóra
időpont: 2018.03.21


 

„Mindenik embernek a lelkében dal van,

és a saját lelkét hallja minden dalban.

És akinek szép lelkében az ének,

az hallja a mások énekét is szépnek.”

Március 8-án került megrendezésre az alsó tagozaton a szavalóverseny, ahol sok lelkes szavaló kisdiák adta elő a kötelező-, és az életkorához megfelelő szabadon választott versét.

A városi szavalóversenyre három diák jutott tovább az alsó tagozatról:

• Vörös Nóra 1. o.

• Lakatos Ferenc Levente 2. o.

• Kovács Lujza 3. o.

A szavalókat emléklappal, illetve oklevéllel jutalmaztuk.

A felső tagozatról továbbjutók:

• Lehőcz Milán 5. o.

• Kapitány Bánk 6. o.

• Tóth Katalin Renáta 6. o.

• Holló Bianka 7. o.

• Tóth András 7. o.

A városi szavalóversenyen Holló Bianka a 7.- 8. osztályos kategóriában 3. helyezést ért el. Felkészítő tanára: Filvig Ágnes

Gratulálunk!


Ünnepi megemlékezés március 15-éről

szerző: Bors János
időpont: 2018.03.14


 

Iskolánk a közelgő nemzeti ünnepről Kalocsa város színházában emlékezett meg. A 170 évvel ezelőtti történéseket bemutató dramatizált játék Filvig Ágnes tanárnő rendezésével került színpadra.

A több osztály közreműködésével megjelenített történelmi tabló sorra vette mindazokat az eseményeket, amelyek sorsfordító hatással voltak hazánk történelmére, a polgári átalakulás és a nemzeti függetlenség kivívására. A gyerekek nagy átéléssel adták elő azokat az irodalmi alkotásokat, melyek örök emléket állítanak e nevezetes napnak. A zene, a mozgás és az elhangzó költemények együttes hatása lelket megérintő módon mutatta meg március 15-e helyét a magyar történelemben.

E szívszorító és egyben felemelő múltidézés üzenet mindazok számára, akik valami fogódzót, valami örök értéket keresnek a jelen hömpölygő árjában.

1848 üzenete többek között talán éppen az, ami a nemzet követelését jelentő 12 pontot megelőzve fogalmazódott meg:” Legyen béke, szabadság és egyetértés!”

A műsort követően Illés Péter tagintézmény vezető mondott köszönetet mindazoknak, akiknek a munkája nélkül ez a szép és emlékezetes előadás nem jöhetett volna létre.

 

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


 

Rajzverseny

szerző: Halász Lászlóné
időpont: 2018.03.14


 

Tanulóink a Kalocsai Cigány Önkormányzat által szervezett rajzversenyen vettek részt, melyet a Roma Közösségi Házban tartottak március 13-án.

A rajzok témája az 1848-as forradalom és szabadságharc volt. Három iskola tanulói mérték össze tehetségüket a jó hangulatú eseményen.

Amíg a zsűri – Dr. Magóné Tóth Gyöngyi, a Kalocsai kulturális Központ és Könyvtár igazgatója, Kiss István művész, és Sztojka István, a Roma Önkormányzat elnöke – meghozta döntését, a szervezők üdítőitalokkal és szendvicsekkel kínálták a gyerekeket.

Iskolánk két tanulója részesült elismerésben:

Kovács Anett 5.a. osztályos tanuló első helyezést ért el,

míg osztálytársa,

Szigeti Gusztáv különdíjat vehetett át.

Felkészítő tanáruk Halász Lászlóné, Erika néni volt.

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


Magyar parasport napja

szerző: Apród Péter
időpont: 2018.02.26


Február 22-én a magyar parasport napja programsorozat keretében testnevelés órákon megismerkedtünk a különböző parasport versenyszámokkal és egyet ki is próbáltunk.

A beszélgetés során kiderült, hogy a tanulók ismernek sok olyan sportágat, amelyet a sérült emberek is tudnak végezni.

A parasportok közül az ülőröplabdát választottuk ki, lejátszottunk egy mérkőzést ülő helyzetben. Ezt a sportágat olyan emberek gyakorolják, akiknek az alsó végtagjuk sérült vagy hiányzik. A játék során kiderült, hogy nem is könnyű ülő helyzetben röplabdázni.

Reméljük, hogy az órák elérték céljukat és a gyerekek egyre inkább megbecsülik a sérült sportolók teljesítményét.

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


Olimpia, paralimpia

szerző: Lengyel Lívia
időpont: 2018.02.26


 

2018 februárjában zajlik a téli olimpia. Ennek kapcsán a Belvárosi Iskolában projekthetet tartottunk a felső tagozaton, testnevelés órákon.

A témahét a gyerekek sportok iránti motiválásáról, a téli sportok, különleges sportok megismeréséről és a paralimpiai sportágak bemutatásáról szólt.

Sokszor még most is tabutéma a mozgássérült vagy értelmileg sérült emberek igénye a sport iránt. A gyerekek hallottak, illetve láttak más, ezirányú riportokat, filmeket, de igen felszínesek az ismereteik. Ezen próbáltunk meg a napokban egy kicsit változtatni.

Beszélgetéssel, filmvetítéssel kezdtük a hetet. Megnéztünk egy csörgőlabda bajnokságról szóló filmet, hogyan futnak műlábbal a sérült emberek, hogyan dolgoznak ilyenkor az izmaik. A Jég veled című film a hátrányos helyzetből induló emberek kitartásáról, küzdeni tudásáról szólt.

Ezután a gyakorlatban is kipróbálták a tanulók, milyen, amikor látásuk vagy mozgásuk korlátozva van.

Imitáltak egy kerekesszékes röplabdaversenyt, csörgőlabda bajnokságot, akadálypályán átjutást a látásuk nélkül, vagy éppen cicajátékot. Látták, hogy semmivel sem könnyebb így sportolni, mint mikor a fociban rohannak a labda után, vagy gyűrűgyakorlatot végeznek.

A program célja a másság iránti elfogadás és az elérzékenyítés volt.

Reméljük sikerült pár gátat áttörni és elfogadóbbá válni.

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


Zsuzsa néni elbúcsúzott

szerző: Takácsné Hajdu Katalin
időpont: 2018.02.19


 

Iskolánk vezető tanítónőjétől, Kákonyi Lászlóné Zsuzsa nénitől búcsúztunk február 14-én.

Nehéz elhinni, hogy ez volt az utolsó közös munkanapunk, s elképzelni, hogy nem futunk össze a szünetekben a tanáriban, a folyosókon.

Zsuzsa évtizedeken át vezette az alsós munkaközösséget. A rá jellemző pontossággal, türelemmel, szakmai felkészültségével, tapasztalatával tervezte és segítette a munkánkat, biztosította a feltételeket az osztályok tanulmányi és közösségi programjainak megvalósításában.

Negyven év pedagógiai munka után nagyon meghatóan, szívhez szólóan köszönték meg gondoskodó szeretetét harmadikos kisdiákjai, a szülők, a régi tanítványok.

A pedagógus értékét a tanítványoknak átadott intellektuális és érzelmi felkészítés minősége határozza meg.

Kedves Zsuzsa!

Ezt az értéket nemcsak diákjaidnak, nekünk, kollégáidnak is átadtad! Most egy új élet vár, új célokkal, más feladatokkal, és ez így van rendjén!

 

„Mindent köszönünk, és azt szeretnénk elmondani,

hogy nagyon jó volt mindig veled együtt tanítani.

Kívánunk jó egészséget! Szép nyugdíjas éveket!

Vegyen körbe mindörökké a mérhetetlen szeretet!”

 


Öveges laborban jártunk

szerző: Ratter Marianna
időpont: 2018.02.19


Pénteken a 7. a és 7. b osztállyal az Öveges laborban jártunk. Sajnos csak rövid időt tölthetünk a gimnáziumban.

A kémia gyakorlaton oldódást vizsgáltuk különböző körülmények között. Az exoterm reakciók közül a cink és kén heves kölcsönhatását láttuk. A vízbontáskor keletkezett hidrogén hangos pukkanással egyesült a kémcsőben lévő oxigénnel.

A földrajz óra keretében tanulói kísérlettel vulkán kitörést szimbolizáltunk. A másik tanulói kísérlet a víz körforgását mutatta be.

Jövőre hosszabb időt tölthetünk ebben a szép és jól felszerelt környezetben.

Köszönjük Ági néni és Marika néni előkészítő munkáját, és az órán való folyamatos segítségét.

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


Könyvbemutatón jártunk

szerző: Bekéné Holler Nóra
időpont: 2018.02.12


 

Csütörtökön délután a 4. osztály tanulói könyvbemutatón vettek részt a könyvtár kamaratermében,ahol iskolánk volt diákja,a most 17 éves Póli Matilda mutatta be harmadik kötetét "Az őrzők tüze-A csikó,aki a tűzben született" címmel.

Egy általa lerajzolt lovat ábrázoló kép hatására teljes történetet alkotott,ami körül egy univerzumot épített fel. A gyerekek érdeklődését felkeltette a könyv témája, és a bemutató végén számtalan kérdést tettek fel a szerzőnek.

Sok sikert kívánunk Matildának a további munkáihoz!


Felsősök farsangja

szerző: Bors János
időpont: 2018.02.09


 

Intézményünkben a felsősök farsangja február 9-én, délután került megrendezésre. A várva várt esemény miatti feszült izgalom már a délelőtti órákban érzékelhető volt.

A rendezvény megnyitását követően az osztályok különböző produkciókat adtak elő. A gyerekek által előadott műsorszámok a zene és a tánc nyelvén a jókedvet, a vidámságot, a farsang felszabadult és önfeledt érzését próbálták közvetíteni. A látottakból nem hiányzott az ötletesség, a szellemesség, a kreativitás.

A táncok témái igen széles skálán mozogtak. A vadnyugat világát megidéző ritmusoktól, a majomtáncig. Molnár Ferenc világhírű regényéből készült musicaltől, napjaink modern hipp-hopp zenéjéig. Egy katonai kiképzőtábor életének bemutatásától, a kacsatáncon át egy érdekes láb-báb produkcióig. Több műsorszámban a gyerekek felkészítését végző kollégák is felléptek.

A zenés-táncos előadásokat egy játékos, a gyerekek ügyességét is próbára tevő vetélkedő követte. A lelkes és hangos szurkolótábor a csapatokat a minél sikeresebb helytállásra biztatta. A játék végén mindenki győztesnek érezhette magát.

Nagy sikert, s a közönség tetszését váltotta ki Rostás Dorina 7.a osztályos tanuló fellépése, aki a legújabb slágereit adta elő.

A rendezvény végén a zsűri ismertette döntését a zenés-táncos produkciókat illetően. Az első helyezett a 8.a osztály Láb-báb produkciója lett. Felkészítőjük Halász Lászlóné tanárnő volt. A második helyezést a 7.a osztály műsorszáma kapta. Ők A Pál utcai fiúk című musicalből adtak elő részleteket. A jelenteket Filvig Ágnes tanárnő állította színpadra. A harmadik helyezés díját a 8.b osztály Kacsatánc című műsorszáma kapta. Őket Kocsisné Somogyi Gyöngyi tanárnő készítette fel.

Végezetül ezúton szeretnénk megköszönni a részt vevő kollégák és szülők áldozatos munkáját. Nélkülük ez az emlékezetes és élményt adó délután nem jöhetett volna létre.

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


Alsósok farsangja

szerző: Kovácsné Papp Zsuzsanna
időpont: 2018.02.09


 

Pálfalvi Nándor: Farsang

 

Táncra, táncra kisleányok,

daloljatok fiúk,

itt a farsang, haja-huj,

ne lássunk most szomorút!

Mert a farsang februárban

nagy örömet ünnepel,

múlik a tél, haja-huj,

s a tavasznak jönni kell!

 

Mint minden évben, idén is jelmezbe bújt iskolánk apraja-nagyja..

Február 9-én kora reggeltől nyüzsgés, nevetés, izgatott gyermekzaj töltötte be a suli minden folyosóját, termét. Dél körül már izzott a levegő, s hamarosan Batman-ek, Kalózok, Királylányok, Vasemberek, Tündérfélék, veszélyes és/vagy aranyos Állatkák lepték el a máskor diákoktól népes iskolát.

Az alsó tagozatosok egy közös jelmezes felvonulás, bemutatkozás után együttes tánccal nyitották meg a bulit, majd minden osztály a saját termében folytatta a tél űzését. Eszem-iszom, tánc és játék szolgálta a felhőtlen jókedvet. Az izgalmas versenyektől, nagy nevetésektől kipirult arcú gyerekek fáradtan de elégedetten fogadták az értük érkező szüleiket, s lelkesen mesélték farsangi élményeiket.

Jó volt nézni a boldogságtól ragyogó szemeket, de azért azt sem volt rossz látni, hogy nem csak mi, felnőttek fáradtunk el.. ;)

Ennyi mulatozás után már jönnie kell a Tavasznak!!

Mi mindent megtettünk érte!

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


Fizika óra Pakson

szerző: Holló Bianka és Tóth András 7/a.
időpont: 2018.02.06


 

Mai napon a 7.évfolyam tanulmányi kirándulásra ment Paksra. Az út élvezetes volt számunkra, hiszen tavasszal együtt utazik a társaság Erdélybe.

Megérkezésünkkor az első programunk rendhagyó fizika órán való részvétel volt, aminek mi is aktív részesei lettünk. Az első kísérlet során megtapasztalhattuk, hogy a különféle fémek másképpen melegednek, tágulnak hő hatására. A második kísérletben azt mutatták be, ahogy a kb. -200°C-os folyékony nitrogén hatására a lufi teljes mértékben törhetővé vált, viszont amint újra szobahőmérsékleten melegedett, újra rugalmas lett. Azt is megtudhattuk, hogy a levegőnek hatalmas ereje van.

A fizika óra után átmentünk a múzeumba, ahol az atomerőműről rengeteg információt tudhattunk meg.

A látogatás végére megértettük Teller Ede szavait:

"Szép lenne, ha jól menne.

De a zongora

sokkal nehezebb,

mint a fizika."

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


Farsangi projektnap óvodásokkal

szerző: Ék Éva
időpont: 2018.02.05


 

Hagyománnyá vált iskolánkban, hogy egy-egy projektnap keretében vendégül látjuk a város nagycsoportos óvodásait.

Az idei évben ez a farsang témaköréhez kapcsolódott. Rendezvényünk célja, hogy a gyerekek – akik óvó nénijeikkel, dajka nénijeikkel látogattak el hozzánk-, egy kicsit bepillantsanak iskolánk életébe, megismerkedjenek tanítóinkkal.

Február 5-én, hétfőn délelőtt érkezett meg a 125 óvodás kisgyermek.

Izgatottan, de nagy szeretettel vártuk őket. Igyekeztünk változatos, sok-sok játékból álló programot kínálni nekik. Őt helyszínen, váltott csoportokban tevékenykedtettük őket. Részt vettek játékos sport-, zenei-, kézműves, illetve angol nyelvi foglalkozásokon.

A kínálat gazdag volt, és a gyerekek szemmel láthatóan jól érezték magukat. Öröm volt látni a sok mosolygós, kipirult arcot. A program végén egy kicsit elfáradva, de még mindig lelkesen, örömmel fogadták a kolléganők által sütött farsangi fánkokat és az üdítőt.

Köszönjük ezt az együtt töltött tartalmas délelőttöt, azt hogy együtt játszhattunk.

Még sok-sok ilyen programot kívánunk Nekünk!

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


Együtt szavalt az iskola

szerző: Filvig Ágnes
időpont: 2018.01.22


 

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz szövegének megírását. Ennek emlékére 1989 óta január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra napját.

6.a osztályosok irodalmi műsorral emlékeztettek bennünket évezredes hagyományainkra, gyökereinkre. Felidézték Kölcsey Ferenc alakját és a kort, amelyben jelszavaink valának”haza és haladás”. Az előadás végén a Himnusz költeményt együtt szavalta az egész iskola.

Az Arany János napokon meghirdetett rajzpályázat díjai kiosztásra kerültek.

Alsó tagozat

I. helyezett: Farkas Martin

II. helyezett: Tóth Alisa Angelika

III. helyezett: Góman Levente

Felső tagozat

I. helyezett: Kardos Alexandra

II. helyezett: Tóth Katalin Renáta

III. helyezett: Kovács Anett

Gratulálunk!


Eljött a Karácsony az iskolába is!

szerző: Tóth Annamária
időpont: 2017.12.30


 

Köszönjük a Belvárosi Nebulók Alapítvány alapítóinak és kuratóriumának

az angol és informatika szaktantermek eszközparkjának bővítését

(tabletek, projektor, laptop).

 


ACES 2017 pályázat

szerző: Tóth Annamária
időpont: 2017.12.30


 

Közép-Európai Iskolák Akadémiája által meghirdetett pályázat témája a társadalom peremére szoruló csoportok támogatása volt. Magyarországról csak a mi iskolánk nyert.

Partnerünk a Honvéd- és Rendvédelmi Szervek Bajtársi Egyesülete volt Várszegi Ferencné vezetésével. A projekt az idős emberekről, az ő tiszteletükről is szólt. Tiszteletünk magában foglalja elfogadásukat, támogatásukat, szeretetüket és annak kifejezését, hogy társadalmunknak ők is hasznos tajgai, és mindannyiunknak nagy szükségünk van rájuk. Szükségünk van mindarra a sok élettapasztalatra, arra a higgadt bölcsességre, amivel csakis ők rendelkeznek, és a türelemre, elfogadásra, ahogy tanítanak, nevelnek bennünket. 12 alkalommal találkoztak az idősek és az iskola tanulói, tanárai. A pályázat segítségével közösen vettünk részt programokon. Múzeumba, könyvtárban voltunk, köszöntöttük az időseket, sütöttünk, főztünk régi ételeket. Próbáltuk bevezetni az időseket a mi és a számítógépek világába.

A gyerekek rajzokat készíthettek, melynek eredménye a következő lett:

I. helyezés Tóth Alisa Angelika

II. helyezés Ferencz Bence

III. helyezés Kapitány Petra

Emléklapot kap: Kapitány Áron, Gergely László, Schaffer Baltazár, Szabadi Réka – Gratulálunk!

Kívánunk jó egészséget, tartalmas, boldog életet az időseknek. Köszönjük nekik a példamutatást! Köszönjük az emberi értékeket, melyeket tanulóinkba csepegtettek. Kívánjuk, hogy érezzék környezetük figyelmét, családjuk szeretetét. Köszönjük az ACES-nek, hogy támogatták pályázatunkat. Reméljük, hogy a jövőben is folytatni tudjuk a programot.

A program nyomon követhető a következő weboldalon:

http://belvarosikalocsa.webnode.hu/aces-2017/

 


Advent és karácsony

szerző: Illés Péter
időpont: 2017.12.21


 

Advent a készülődés és várakozás időszaka. Várjuk a karácsonyt, legszebb ünnepünket.

Iskolánkban hagyomány, hogy az adventi gyertyagyújtások alkalmából minden osztály- kicsik és nagyok egyaránt a négy alkalomra versekkel, zenével, énekekkel, karácsonyi történetekkel készülnek.

 

A Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Tagintézményének kollektívája nevében

ÁLDOTT KARÁCSONYT és

BOLDOG ÚJÉVET kívánok

minden Kedves Szülőnek és Tanulóinknak!

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


Adventi délután a szülőkkel

szerző: Apród Péter
időpont: 2017.12.18


 

A tavalyi év hagyományait követve meghívtuk szüleinket karácsonyi műsorunkra.

Izgalommal készültünk, feldíszítettük osztálytermünket, ünnepi hangulatban vártuk vendégeinket. Magyar tanárunk, Filvig Ágnes által betanított pásztorjáték meghatotta szüleinket, az előadás végén jutalmul süteményt és finomságokat kaptunk. A délutánt sportos foglalkozással zártuk, a tornateremben Péter bácsi vezetésével mindenki részt vett a labdajátékban.

Kellemes hangulatú délutánt töltöttünk együtt.

6.a osztály

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


Színház – Abigél

szerző: Istella Renáta 7.a
időpont: 2017.12.18


 

Advent harmadik vasárnapján óriási élményben volt részünk. Osztálytársainkkal és iskolatársainkkal Vácra kirándultunk.

Színházban jártunk, ahol a 100 éve született írónő, Szabó Magda művét, az Abigélt tekintettük meg. Betekinthettünk az 1943-as évek szigorú református internátus Matula zárt világába. Pesti elkényeztetett Gina hogyan illeszkedik bele ebbe a környezetbe. Társak összetartó ereje segít neki, no és Abigél.

A darab végén felfedi magát, hogy az a tanár, akit egész évben gyűlölt, az a segítője neki, és diáktársainak. Kőnig tanár úr.

Megható, szép délutánt töltöttünk.

Köszönjük szervező tanárainknak Filvig Ágnes ás Tóth Annamária tanárnőknek.

 


Puttonysport – 2017

szerző: Apród Péter
időpont: 2017.12.07


 

A Puttonysport a fölső tagozatos osztályfőnöki munkaközösség egyik kiemelt programja minden decemberben, amely legalább 20 éves múltra tekint vissza.

A Mikulás-napi sportversenyre idén is nagy izgalommal készültek tanulóink testnevelés órákon. A rendezvény lebonyolítása hasonló volt az elmúlt évekhez, két korosztályban versenyeztek az osztályok. A feladatok sorrendben: szlalomfutás váltóbottal, sorkerüléssel; labdavezetés kosárlabdával, hullámvonalban; tölcsérfogós kislabdadobás; akadálypálya ugrással, bújással; akadálypálya bújással, labdavezetéssel, padon felfutással, mélybeugrással.

Az 5-6. osztályos korosztályban kimagaslott a 6. A osztály, hiszen minden versenyszámban első helyen végeztek, a harmadik helyen pedig holtverseny alakult ki a két 5. osztály között.

A 7-8. évfolyamos korosztályban viszont nagyon szoros volt a versenyt , mind a négy csapatnak reális esélye volt a győzelemre, végül a 8. A osztály ünnepelhetett.

Az ajándékokat egy igazi kaliforniai Mikulás adta át, aki angolul köszöntötte a résztvevőket. A hét találós kérdése lehetne, hogy ki volt ő?

A 2017-es Puttonysport végeredménye:

5-6. osztály:

1. 6. A 5 hsz.

2. 6. B 11 hsz.

3. 5. A és 5. B 16 – 16 hsz.

7 – 8. osztály:

1. 8. A 10 hsz.

2. 8. B 12 hsz.

3. 7. B 13 hsz.

4. 7. A 15 hsz.

Gratulálunk a győztes osztályoknak!

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


Mikulás járt az alsósoknál

szerző: Ék Éva
időpont: 2017.12.07


 

Iskolánk kisdiákjai hetek óta izgatottan várták, hogy megérkezzen a Mikulás. Felvirradt a nagy nap, december 6-a!

A gyerekek többségéhez már hajnalban bekopogtatott a Nagyszakállú. A kiscsizmákat teletöltötte mindenféle finomsággal. Az iskolában is vártuk őt. A 4. a osztályos tanulók vidám, kedves műsorral készültek. Szép díszletek között, versekkel, dalokkal ünnepeltünk. Meglátogatott minket a Mikulás, aki köszöntötte a gyerekeket, a műsor végén pedig ajándékokat osztott.

Köszönjük a negyedikes tanulók műsorát, a tanító néniknek a felkészítést, és az együtt töltött vidám perceket.

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


 

uuArany Jánosra emlékeztünk

szerző: Filvig Ágnes
időpont: 2017.11.27.

 


 

Ebben az évben ünnepeljük Arany János költő születésének 200. évfordulóját és megemlékeztünk halálának 135. évfordulójáról.

Iskolánkban a héten témanapokat tartottunk. Tanórákon igyekeztünk beépíteni a lírikus életútját, munkásságát. A tanulók aktív részvételével, jó hangulatban teltek az órák.

Könyvtárban felolvasó napokat tartottunk – mindenki előadhatta legkedvesebb Arany versét.

Rajzpályázatot hirdettünk, ahol a költő műveihez lehetett illusztrációkat készíteni.

A hetet vetélkedővel zártuk. 6-7-8 évfolyamosoknak állítottunk össze játékos feladatokat. Ezek között volt képkirakó, versfelismerés, vaktérképen való tájékozódás, titkosírás megfejtése, pályakép totó, összekevert betűkből kortársak, pályatársak neveinek kitalálása, összefüggések keresése.

Jó hangulatú verseny eredményei:

I. Aranyásók csapata /Császár Martin, Tóth András, Török Krisztofer/

II. Gold csapat /Holló Bianka, Istella Renáta, Tóth Zétény/

III. Aranycsapat /Szili Edit, Pálosi Balázs, Virizlai József/

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


HURRÁ KIRÁNDULÁS! Budapesten jártunk

 

szerző: Farkas Anna 8.a
időpont: 2017.11.20.

 


 

2017.11.15-én a két nyolcadik osztály Budapesten járt.Mindenki nagyon fel volt dobva a kirándulás miatt. A városba érve Gyöngyi néni kérdéseket tett fel a hidakkal , épületekkel, szobrokkal kapcsolatban. Egy jó válasz egy cukorkát ért! Erika néni útközben az Országházról mesélt nekünk, Szalatnay Gergő 8. a osztályos tanuló is felkészült a témában.

Ez a páratlanul szép épület volt utunk első állomása.Miután átellenőriztek minket, mindenki kapott egy fülhallgatót és azon hallgathatta az idegenvezetést.Megnézhettük az üléstermet, az ország jelképeit , az őrségváltást a korona előtt és az országház szemet gyönyörködtető helységeit. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Font Sándor képviselő úrnak , hogy biztosította számunkra a képviselői jegyeket, valamint magánemberként átvállalta a 10000 Ft- s technikai költséget is . Egy kis városligeti séta után a Fővárosi Nagycirkusz volt a következő állomás. A világ minden tájáról -pl.: Kína,Oroszország, Portugália, Argentína , stb.-érkezett artisták , állatidomárok, buborékfújó művész karácsonyhoz kötődő produkcióit néztük meg egy-egy hatalmas zacskó pattogatott kukorica társaságában.

Hazafelé a buszon nagyon jó volt a hangulat, sokat nevettünk !

Köszönjük ezt a nagyszerű napot a szervező tanárainknak is !

 


A magyar nyelv napja

szerző: Szalai Ida
időpont: 2017.11.15.


 

,,Nyelvében él a nemzet."-olvashatjuk a faliújságon, de hallhattuk is hétfőn reggel a 8.b osztály műsorában.

Hiszen drága kincsünket, a magyar nyelvet ünnepeltük ezen a napon.Tesszük ezt minden évben - 2011 óta -november 13-án. Ezen a napon nyelv, a magyar kultúra, a magyar identitás kerül a középpontba.

A Kocsisné Somogyi Gyöngyi tanárnő által összeállított és betanított színvonalas műsorban sok szép gondolatot hallhattunk anyanyelvünkről, s megszívlelendő a tanács is, hogy a magyar nyelv gyöngyszemeiről, a közmondásokról és nyelvtörőkről ne feledkezzünk el.

Az osztályok fel is eleveníthették ilyen irányú ismereteiket, hiszen a műsor után egy csokorra való közmondást és nyelvtörőt vihettek magukkal.

 


 

uuA gimi laborjában jártunk

szerző: Ratter Marianna
időpont: 2017.11.13.

 


 

November 10-én az Öveges laborban jártunk a 8. osztályosokkal. A délelőtt egyik felében biológiával, a másik felében kémiával foglalkoztunk.

A biológia kísérleteket, méréseket Gizi néni és Ági néni segítette. Nagyon sok új dolgot tanultunk és ismételtünk át. Mikroszkóppal vizsgáltuk az emberi sejteket. A csirkecsont égetése meglehetősen kellemetlen szaggal járt. A vérnyomás- és pulzusmérésnél rögtönzött tesi órát is tartottunk.

A kémia kísérleteket Marianna nénivel és Marika nénivel végeztük. A vörös káposztalé a szivárvány színeit öltötte magára a különböző anyagok kémhatásának vizsgálatakor. A látványos kísérleteket a tanárnő mutatta be az elszívó fülke alatt. A legszebb a jód lila füstje volt az alumínium és jód reakciójakor.

Köszönjük Szeleczki Attiláné Ági néni és Hartainé Marika néni pontos előkészítő munkáját és a segítséget a kísérletek, mérések elvégzésében.

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


Tóth Jenőné tiszteletére rendezett

matematika verseny Szakmáron

szerző: Ratter Marianna
időpont: 2017.11.07.


 

Az őszi szünet előtti péntek délután került sor a Szakmári Tagiskola által szervezett Tóth Jenőné Matematika Emlékversenyre. Iskolánkból hat tanuló vett részt a megmérettetésen.

5. osztály: Berta-Somogyi Máté, Lehőcz Milán

7. osztály: Császár Martin, Tóth András

8. osztály: Szabó Ajsa, Varga Zsófia

A legjobb eredményt Tóth András tanuló érte el, aki a 7. osztályos kategóriában II. helyezett lett.

A verseny szervezése most is kiváló volt. A diákokat és pedagógusokat érkezéskor a szakmári iskola tanárai és diákjai fogadták. A várakozás idejében süteménnyel, pogácsával és üdítővel kínálták a megjelenteket. Az ünnepélyes megnyitó után került sor a versenyre. A feladatlapok javítása gyorsan megtörtént. Az első három helyezettet jutalmazták oklevéllel és ajándékkal.

Büszkén néztük, ahogy Andris átveszi a díjat a tagiskola vezetőjétől, Demsa Lillától.

Gratulálunk Andris!

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


Halloween és őszi szünet köszöntő

szerző: Takácsné Hajdu Katalin
időpont: 2017.10.27.


 

Október 27-én a negyedikesek Halloween és őszi szünet köszöntő bulit rendeztek.

Lelkesen készültek és szervezték a partit.

Maguk készítette finomságokkal, dekorációval, ötletes jelmezekkel tették vidámmá az együtt töltött délutánt.

Köszönjük a segítséget Szüleiknek és Mariann néninek!

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


 

uuHalloween vetélkedő, kézműves nap és party

szerző: Szabadiné Asztalos Mónika és Szalai Ida
időpont: 2017.10.27.

 


 

A Halloween-t elsősorban az angolszász országokban ünneplik október 31 éjszakáján, amikor is a gyerekek jelmezt öltenek és házról-házra járva „Trick or treat!” – „Csokit vagy csalunk!” kiáltással édességeket gyűjtenek. Partikat szerveznek, ahol a résztvevők jelmezbe öltöznek, és különböző babonás szokásokat, rémisztő történeteket elevenítenek fel. Magyarországon a 2000-es évek elején kezdett elterjedni az ünnep megtartása.

Idegen nyelvi munkaközösségünk fontosnak tartja, hogy a tanulók nemcsak magát az idegen nyelvet sajátítsák el, hanem az adott nyelvhez tartozó kultúrát és szokásokat is. Ezért gondoltunk arra, hogy ebben a tanévben rendezünk egy Halloween-napi vetélkedőt.

Finom sütőtök illata és hangos gyerekzsivaj töltötte be a Belvárosi Általános Iskola alsó folyosóját csütörtök délután. Az alsó tagozatosok tanítóik segítségével Halloween-nel kapcsolatos képeket rajzoltak és színeztek, kekszeket és sütőtököt sütöttek, mécseseket csináltak, töklámpást faragtak, papírból szellemkastélyt, tököket, pókokat és boszorkányokat készítettek. Ezekkel díszítették osztálytermeiket és az iskola folyosóját megteremtve az ünnep hangulatát. A 4. osztályosok pénteken délután jelmezbe öltöztek és partit is tartottak.

A felső tagozatos osztályok 3-4 fős csapatokkal képviseltették magukat a játékos vetélkedőn. A vidámságon kívül természetesen magával hozta minden csapat a nyelvi leleményét és a kreativitását is. Ezekre szükségük is volt, hiszen különböző rejtvények, szókeresők, kirakók mind egy-egy állomást jelentettek a délutáni vetélkedőn. Mégis a legnagyobb sikere a madzagon lógó keksz elfogyasztásának és az „almahalászatnak” volt.

A csapatverseny eredménye:

I. helyezett: 7. a,

II. helyezett: 5. a,

III. helyezett: 7. b csapata.

Minden résztvevőnek gratulálunk!

Elsődleges célunk az volt, hogy olyan rendezvényt szervezzünk iskolánkban, mely segítségével a diákok megszeretik a tanult nyelvet, és ezek után a nyelvi tanórákon is aktívabbak és szívesebben vesznek részt.

A következő tanévben újra hasonló vetélkedőt rendezünk.

A Halloween-napi vetélkedőt Szabadiné Asztalos Mónika és Szalai Ida tanárnők szervezték. Köszönjük minden résztvevő pedagógusnak a segítséget!

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


Megemlékezés az 1956-os forradalom

és szabadságharcról

szerző: Bors János
időpont: 2017.10.20.


 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulóját iskolánk a Városi Színház épületében ünnepelte meg. A fellépő gyerekek a 6.a, a 7.a és 7.b, valamint a 8.a osztályokból kerültek ki. A műsort Filvig Ágnes tanárnő állította össze és rendezte.

A rendhagyónak is tekinthető, igen magas színvonalú előadás a gyerekek nézőpontjából jelenítette meg 1956 hősies és egyben drámai napjainak üzenetét. A jelenet a forradalom embert próbáló pillanatait elevenítette meg, mindannak az áldozathozatalnak emléket állítva, amit akkor a magyar nép hozott.

A színházi terem előterében rögtönzött kiállítás az 50-es évek tárgyi emlékeit vonultatta fel, felidézve ezen időszak nyomasztó hangulatát.

A 61 évvel ezelőtt történtekről való méltó megemlékezés maradandó élményt nyújtott a nézőközönségnek, s méltán jutalmazta elismerő tapssal mindazoknak a munkáját, akik ezt létrehozták.

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


Újra BOLDOGSÁGÓRÁK a Belvárosiban

szerző: Kocsisné Somogyi Gyöngyi
időpont: 2017.10.18.


 

Október 5-én Kocsisné Somogyi Gyöngyi tanár képviselte a Kalocsai FGYÁI Belvárosi Általános Iskoláját a Boldogságprogram szakmai napján Budapesten, a Dürer Rendezvényházban.

A szakmai napon prof. Bagdy Emőke és prof. Oláh Attila tartottak előadást, valamint Bagdi Bella, a Jobb Veled a Világ alapítvány Elnöke mutatta be a Boldogságóra könyvek és munkafüzetek legújabb, dr. Bagdy Emőke relaxációs gyakorlataival kiegészített kiadványait.

 

 

Az iskola 2016 júliusában kapta meg a Boldog Iskola címet, s ezután pályáztak az

Örökös Boldog Iskola

elismerésre, melynek kritériuma az volt, hogy az iskolában legalább három osztályban a program szerint kell dolgozni. Ebben a tanévben a 8.a, 8.b, 7.b osztály osztályfőnöki és erkölcstan óráit színesíti a program. A pozitív pszichológián alapuló önismereti, önbizalomerősítő gyakorlatokkal, játékos feladatokkal a gyermekek gondolkodásmódját fejlesztik. Megtanulják kifejezni hálájukat, megismerkednek megküzdési stratégiákkal, hogy könnyebben tudjanak szembenézni a kihívásokkal.


 

uuErdei iskolában jártunk

szerző: Apród Péter
időpont: 2017.10.09.

 


 

Mindegyikünk életében a táborok, az iskolai kirándulások felejthetetlenül szép emlékekké válnak. A tanulás is sokkal élvezetesebb, amikor közösen, a természetben figyelhetjük meg a növényeket, állatokat, történelmi emlékeket. Miközben megismerjük hazánk gyönyörű természeti értékeit, gazdag kultúráját és történelmét, kialakul a ragaszkodásunk szülőföldünkhöz. Ezen célok megvalósításáért szerveztük meg szeptember utolsó hetében a Fényi Gyula Általános Iskola kertvárosi 4. és a belvárosi 6. osztályos tanulói számára az erdei iskolát a Balaton északi partjának egyik festői szépségű helyén, Pálkövén.

Az odautazásunk során meglátogattuk a Tihanyi-félszigetet. Először az apátsági templomot tekintettük meg, benne I. András királyunk sírját, majd elsétáltunk a gejzírkúpokhoz, amelyet Aranyháznak nevez a köznyelv. Séta közben egy mezőn haladtunk át, ahol rengeteg ürgét láttunk.

Természesen, mivel iskolát szerveztünk, ezért szigorú napirend szerint zajlottak a programok. Reggel 7 órakor ébresztő, majd reggeli torna és szobatakarítás után reggeliztünk, majd elkezdődtek a programok. A nap végén minden élményünket megbeszéltük, lejegyeztük.

A hét során jártunk a festői szépségű Hegyestűn, Szentbékkállán megcsodáltuk a kőtenger érdekes alakú kőzeteit, a salföldi majorban olyan őshonos állatokat tanulmányozhattunk élőben, mint a bivaly, a komondor, a szürkemarha. Keszthelyen a vadászati és a vasútmodell- kiállítás nyújtott maradandó élményeket, a szigligeti vár történelmi ismereteinket gazdagította, a badacsonyi túránk alkalmával pedig a romantika életérzését élhették át tanulóink a Rózsakőnél. Tapolcán a gyönyörű malomtavat és az iskolatörténeti kiállítást néztük meg, ahol megismerhettük a nagyszerű költő, Batsányi János munkásságát, aki ebben a városban született. A tábor zárásaként hangulatos tábortűznél szalonnát sütöttünk és felidéztük a hét legszebb eseményeit.

Hazafelé ismét meglátogattuk Tihanyt, ahol felmásztunk a barátlakásokhoz és kicsit megismerkedhettünk a középkori szerzetesek életével. Balatonfüreden megnéztük a híres Anna-bálok helyszínét, a mólón megetettük a hattyúkat és a kacsákat, megnéztük a Jókai-házat, megkóstoltuk a helyi gyógyvizeket és városnéző körutat tettünk a helyi kisvasúttal.

A kísérő tanárok igyekeztek minél több ismeretet átadni tanítványaiknak. Baksáné Tamás Gizella tanárnő sok-sok földrajzi, biológiai ismerettel gazdagította tudásunkat, Újváriné Ibolya és Mátrai Andrea tanítónők hangulatos dalokat, játékokat tanítottak a gyerekeknek, Apród Péter vezényelte le a reggeli tornát és igyekezett minél több történelmi ismerettel gazdagítani a programot.

Gyerekek és felnőttek egybehangzó véleménye szerint az erdei iskola nagyon jól sikerült, úgy gondoljuk, hogy elérte a célját. Tanítványaink sok-sok új ismerettel és szép élménnyel térhettek haza.

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


Megemlékezés

szerző: Filvig Ágnes
időpont: 2017.10.06..


 

„ Arad, örök magyar gyász szép arája,

Feléd suhan ma sóhajunk, feléd…”

(Juhász Gyula)

1849 október 6-án szándékosan a bécsi forradalom és Latour halálának első évfordulóján Aradon kivégezték a szabadságharc 13 honvédtisztjét. Pesten ugyanezen a napon hajtották végre gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnökre kiszabott halálos ítéletet.

Mártírhaláluk azóta jelképpé vált – nemzeti gyásznap.

Bors János tanár úr és tanítványai méltó, igényesen összeállított irodalmi műsorral idézték fel a hősök utolsó napjait. Színvonalas előadással és díszlettel emlékezetessé tették iskolánk tanulói számára a szomorú történelmi megemlékezést.

Szereplők: a 6. b osztály tanulói - Csaba Martin - Horváth Dorina - Kálmán János - Majer Vivien - Nyerlucz Vanessza - Okvátovity Márk - Tamás Gergő - Tomán Szabolcs - Tóth Katalin

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


Újabb sportsikerek…

szerző: Kovácsné Papp Zsuzsanna
időpont: 2017.10.04.


 

Szeptember utolsó napján, szombaton sportnapot szerveztek Kecskeméten.

A megye hittanos tanulói mérték össze tudásukat. Iskolánkat három gyerek képviselte.

Lengyel Lilla 7. a-s, Lengyel Péter 5. a-s és Urbán Tamás 7. a-s tanulók.

Lilla egy városi kapitánylabda csapatban játszott, a fiúk asztalitenisz egyéniben neveztek. Mindhárman ezüstérmesek lettek!

Köszönjük a hittanos kollégáknak a szervezést és lebonyolítást, versenyzőinknek gratulálunk!


 

uuÖKOPONT

szerző: Takácsné Hajdu Katalin
időpont: 2017.09.27.

 


 

Szeptember 26-án a 4.osztály tanulói interaktív foglalkozáson vettek részt.

A környezet védelmének, a hulladékok újrahasznosításának fontosságáról beszélgettünk, majd papírfonással kosárkát készítettünk.

Köszönjük Andi és Brigi néninek a tartalmas délutánt!

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


Fecskeavató

szerző: Bekéné Holler Nóra
időpont: 2017.09.27.


 

Szeptember 25-én délután a tornaterem megtelt alsó tagozatos kisgyerekekkel, akik kíváncsian várták a Fecskeavatót.

A 4.osztályosok már napokkal előbb elkészítették az elsősöknek az ajándék fecskéket, majd az avató előtt nagy lelkesedéssel pucolták, vágták a gyümölcsöket a gyümölcssalátához.A „Kisfecskék” megilletődötten érkeztek az alsós gyerekek elé, de a „Fecskekereső” játékban már vidáman teljesítették a feladatot.

A közös kis játék után az 1. osztályosok fogadalomtétele következett, majd átadták ajándékaikat a negyedikes tanulók. A többi gyerek sem maradt üres kézzel.,cukrokkal,üdítővel jutalmazták őket tanítóik.

Kívánunk az első osztályosoknak a tanuláshoz kitartást és szorgalmat, az elkövetkezendő 8 évre pedig nagyon sok kellemes élményt.

 

„Állj be közénk, mert itt a helyed,

kell az erőd, hát nyújtsd a kezed.”

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


2017 szeptember 19. Szakmár Suliolimpia

szerző: Simon János
időpont: 2017.09.20.


 

Ezen a héten, kedden Szakmáron voltunk a Belvárosis lány és fiú labdarúgó csapattal. A rossz idő ellenére minden kalocsai iskola, és Szakmár is képviselte magát, mind a lány, mind a fiú csoportban.

Nagyon jó hangulatú, fergeteges meccseket játszottunk. Még az idő sem tudta fiaink, lányaink kedvét szegni szeretett sportáguktól.

A fiúk I. helyezést,

a lányok II. helyezést értek el.

 

Lányok: Vadász Mercédesz, Holló Bianka, Szabadi Rita, Kardos Alexandra, Horváth Csenge, Jakab Amanda, Szili Edit.

Fiúk: Pálosi Balázs, Virizlai József, Kolompár László, Kanalas János, Greksa Roland, Mészáros József, Farkas Ádám, Varga Alex.

Ezúton is szeretnénk gratulálni nekik!

      

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)

 


 

uu"Te is lehetnél..."

szerző: Lengyel Lívia
időpont: 2017.09.11.


 

Immár kilencedik alkalommal rendezték meg városunkban az értelmi és testi fogyatékosok, valamint az egészséges emberek egymás jobb megismerését és elfogadását segítő rendezvényt.

Iskolánkat 6. b osztályok tanulói képviselték, a megnyitót Bolvári Ferdinánd tartotta. Toleranciáról, a segítségnyújtás fontosságáról beszélt a szép számmal összegyűlt közönségnek.

A megnyitó után több mint 10 állomás várta a gyerekeket, felnőtteket egyaránt. Tanulóink a vakok, gyengénlátók jelábécéjével, az értelmi fogyatékosok életével, nehézségeikkel ismerkedtek meg. Kipróbálhatták a kerekes székkel való közlekedést. Vak vezető és terápiás kutyákat láthattak munka közben. Felülhettek "vad" motorosok mögé, hogy a biztonságos száguldás élményével gazdagodjanak.

A szervezők innivalóval, zsíros kenyérrel és almával kedveskedtek a programok közben.

A gyerekek nyitottak, érdeklődőek voltak, bizonyítva, hogy az időben elkezdett elfogadásra nevelés mennyire hatékonnyá válhat.

 

Képgaléria megnézése

(táblagépen, okostelefonon is nézhető!!!)


Boldogságórák 2016/2017

szerző: Kocsisné Somogyi Gyöngyi
időpont: 2017.09.05.


 

A 7.a osztály „erkölcstanos csoportja” havonta legalább egy alkalommal a BOLDOG ISKOLA pályázati programban vett részt. A pályamunkák elkészítésében részt vehetett az osztály többi tagja is. Ebben segítségünkre volt Halász Lászlóné osztályfőnök. Köszönet érte! Havonta egy pályamunkát kellett feltölteni a megadott, előírt témával kapcsolatosan a BOLDOGSÁG PROGRAM honlapjára

1. Boldogságfokozó hála - szeptember

Tablót készítettünk arról, mi mindenért vagyunk hálásak.


 

2. Optimizmus gyakorlása - október

Képregényt alkottunk önmagunk bíztatására

 

 

3. Kapcsolatok ápolása - november

A kapcsolatépítés sikeres példáját fogalmaztuk meg egy megadott idézet köré.

 

 

4. Boldogító jócselekedetek - december

Karácsonyfánkat saját jócselekedeteinkkel díszítettük.

 

 

5. Célok kitűzése és elérése - január

Sikertörténeteket fogalmaztunk arról, hogyan értük el egy-egy célunkat.

 

 

6. Megküzdési stratégiák - február

Jó tanácsok, bölcsességek kerültek a szivárványunkra

 

 

7. Apró örömök élvezete - március

Ppt-ben fejeztük ki azt, hogy mit szeretünk együtt csinálni. A 7.a 7 csodája

 

8. Megbocsátás - április

Erdőt alkottunk abból, hogy miért bocsátunk meg.

 

 

9. Testmozgás - május

Kalandparkot terveztünk.

 

 

10. Fenntartható boldogság - június

A sor az összetartozásunkat jelképezi.

 

 

Első nap az iskolában

szerző: Vargáné Baranyi Katalin
időpont: 2017.09.01.


 

Becsengettek. Megjöttek az új kis elsősök a suliba. Tágra nyitott szemmel, kíváncsian, csodát várva.

A tanévnyitón ünnepélyen Vörös Nóra mondta el Matos Maja: Elsős leszek című versét. Őt követte a negyedik osztályosok közül Szabadi Réka, Kapuvári Béla: Az első óra című versével. A Köszönjük Sió! Iskolatáska Program 2017. évi elbírálásának eredményeként az iskolából öt kisdiák részesült támogatásban, az ajándékokat Vörös Nóra 1.a, Maczó Szilárd 1.a, Lehr Péter Dávid 1.a, Szigeti Dániel 2.a, Szűcs Viktória 3.o. vehették át. A legkisebbek napja ismerkedéssel folytatódott egymással, a tanító nénikkel, az iskolával. Rajzoltak, játszottak, meséltek nyári élményeikről, a családról. Ki-ki egyéniségéhez mérten ízlelgette az iskolai életet. Reméljük örömteli volt a napjuk, a tudás kapuja reggelenként ezután is csalogat.

Örömteli, sikeres tanévet kívánunk minden tanulónak és szüleiknek!

      

 


 

 

 

Összes régebbi hírünket megnézheted az alábbi linkre kattintva!!!

Hírek archívuma